1 av 5
Ronny Kitti motbevisar mig...rosa morgonmoln i Korpikylä på skärtorsdagens morgon!
2 av 5
Sockerstinna i morgonstudion efter en rejäl dos lokalproducerat påskgodis...
3 av 5
Kolla den lystna blicken! Vår hälsoguru har upptäckt godislådan:)
4 av 5
Aldrig trodde boken om "metabolic typing" att den skulle få så gott sällskap...
5 av 5
Godisfabrikören Carina med framtiden...sonen Emil som gärna går i mammas fotspår.

Skärtorsdag utan rosa gryningsmoln

Grå var färden till jobbet, trots att det är en skär torsdag. Men jag fick snabbt bildbevis på att det inte var lika jämngrått överallt i länet. En god torsdagmorgon blev det i alla fall. Bokstavligt talat. Sällan har vi varit så sockerstinna i morgonstudion - otippat att det blev just i sällskap med friskvårds-hjälten Petter Pettersson!

Det här var veckan då det börjar sjunka in på allvar i mig att det verkligen råder lågkonjunktur i Sverige och Norrbotten. Då jag hörde de nedstämnda Plannja-medarbetarna i tisdags blev jag verkligen påverkad. Så många förlorar jobbet i år i Norrbotten - och här står jag och låter glad i radion. Det kändes nästan cyniskt.

Men såväl Petter som psykolog Lisa Keisu gav hopp till länet. Även det påtvingade slutet på en era kan innebära en nystart och någonting gott, när man väl hittar kraften igen.

Och kanske att vi ska lära oss att inte knyta upp så mycket av vår identitet till yrkeslivet. I Sverige frågar vi ofta direkt ”vad gär du?”. Lisa Keisu uppmanade oss att istället fråga ”Vem är du?”. (7.40)

Efter klockan åtta fick vi tips om ett annorlunda påskfirande: Keb Classic, en alpin uthållighetstävling som spänner över många bergstoppar och två dygn. Christer Köhler, Abisko, är lagledare för laget ”Den gode, den onde och den fule” och är enligt egen utsago den gode i rollen som lagkapten. (8.10)

8.40 dök så Carina Johansson upp, som i liten skala driver konfektyr-tillverkning i Luleå. Hon intygade att lågkonjunkturen för henne personlgen innebär högkonjunktur, eftersom vi verkar unna oss den guldkant som lokaltillverkat godis, med ekologiska produkter innebär.

Att det är snårigt i skogen där man ska hitta rätt form av diet, det har vi redan tidigare konstaterat hos Callne & co. Den här morgonen efter klockan 9 introducerade Petter Pettersson ett nytt begrepp för många av oss ”metabolic typing”, som i korthet innebär att vi ska äta som generationerna före oss ätit för att må bra - för oss nordbor innebär det till exmempel en relativt hög andel av protein och fett (kött) och mindre av kolhydrater. Kan tänka mig att det fanns en och annan vegetarian vid radioapparaten som skulle vilja opponera sig...

Morgonredaktionen önskar en riktigt glad påsk - önskar god helglyssning och välkommen tillbaks till ”Callne & co” tisdagen den 14 april, då Sara J:son Lindmark, desigern mm är mitt sällskap.

Lena Callne

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".