Vi spurtar...

...mot helg och firade med livemusik och lyssnandets gåva. ”The gift to listen” heter ett silveröra i norrbottnisk ny design. Hade jag råd skulle jag vilja förära samtliga trogna lyssnare med detta öra (som du kan se på en suddig bild om du läser vidare)!

Idag skedde något som sällan sker - utan att ha en aning om kvalitén släppte jag fram musikanter i etern för en livespelning. Jag gick helt på Saras rekommendationer och detta trots att det rimligtvis fanns ett stort mått av partiskhet i det hela, eftersom musikern i fokus var hennes unga kusin Gabriel Lidman.

Jag ska villigt erkänna att jag kände viss nervositet, trots att jag upplever Sara som en kvinna med omdöme. Det krävdes dock bara en minuts soundcheck med ljudtekiker Mats Jonsson för att jag skulle känna mig lugn.

Det blev en skön radiodebut för Gabriel och hans vän Fredrik. Lyssna igen ca 8.50 om du är nyfiken - vilket jag rekommenderar dig att vara!

Jag lärde mig i vanlig ordning mycket nytt denna morgon. Bland annat att man kan bli universitetslektor på konstnärlig grund. Det har Maria Ahlqvist Juhlin blivit - man kan alltså få en lektortjänst som inte baseras på akademiska poäng utan gedigen yrkesmässig och konstnärlig erfarehet. Livspoäng som inte riktigt låter sig räknas...(8.10)

Mediadesign är Marias ämne, då med inriktning på det tryckta mediet och inte internet, som vi talat mycket om denna vecka.

Och på tal om design så fick åtminstone jag bokstavligt talat känna på sådan - då jag höll ett silveröra i min hand. Design Erika Lindbäck, Design Labland. Produktionen har skett i Lannavaara och finansieringen kommer bland annat från Längmanska fonden. Ett norrbottniskt designprojekt som jag inte kan annat än önska all lycka, inte minst med tanke på budskapet.

”The gift of listen” - kommunikation handlar inte alltid om att skrika högst utan även om att vara en god lyssnare. Inte minst på sin egen inre röst...


En kalasvecka är till ände, men radiofesten fortsätter i Callne & co. Sällskap nästa vecka Hantis Ohlsson, som bland annat deklarerat att han är mot det accelererande babblet i media. Jag tror dock inte att det blir tyst i radion nästa vecka:)

Lena Callne