1 av 3
En strimma ljus över Varvet i Luleå.
2 av 3
Martin Frödin och Joakim Wennergren sken ikapp med solen i morgonstudion.
3 av 3
Inger Bergström delade med sig av goda nyheter från studentvärlden: antalet sökanden ökar till universitetet i Luleå, tack vare finanskrisen....

Tankarna går till Gällivare

Den här morgonen går tankarna till Gällivare där två ungdomar hittats döda under helgen. Trots det tråkiga som drabbat Gällivare vill jag ändå dela med mig av en strimma ljus: utsikten från redaktionsfönstret i Luleå kl.05.00...Godmorgon!

I lördags hade Lulespexet premiär med uppsättningen ”Karl XII”. 56 personer är inblandade i spexet som spelas igen på onsdag i Kulturens hus. Manus är skrivet på rim och publiken kan påverka dramat och närsomhelst kräva omstart, något som ställer stora krav på skådespelarna. Det är också en anledning till att direktören för spexet, Joakim Wennegren jobbat med uppsättningen sedan förra sommaren för att hitta de rätta personerna till rätt positioner. Martin Frödin står för regi i årets spex och han kunde bara hålla med Joakim om att de verkligen har lyckats i år med spexet.

Inger Bergström är chef för utbildnings och forskningsenheten vid LTU  och redan i förra veckan kunde hon konstatera att många fler än förra året sökt till universitetet. . Många väntade till sista stund med att anmäla sig och till slut så brakade webbplatsen där man kan anmäla sitt intresse ihop. Men när det var ordnat kunde man konstatera att ännu några fler sökt sig till Luleå. Det hänger förstås ihop med att lågkonjunkturen gör det svårt att få jobb och att många därför passar på att utbilda sig men Inger trodde också att det var en generationsfråga. De som är födda på 90-talet visar större intresse för att plugga och att det är en stor grupp. Universitetet erbjuder de som fått plats att komma upp till Norrbotten på ett besök för att få en känsla av vad som väntar. Och trots att  universitetskostymen är något bantad i dessa tider av ekonomiska kriser så trodde Inger att alla kommer att få plats.

Nu hoppas jag att någon putsar rutorna i morgonstudion så Callne & company ser bra ut imorgon bitti då Hans Olov ”Hantis” Ohlsson ackompanjerar Lena i din morgonradio.

solskydd på!

/Anna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".