1 av 3
Du kan vinna en fin bok på världsbokens dag - genom att dela med dig av en läsupplevelse
2 av 3
En författare på världsbokens dag...
3 av 3
Ella & Malin om bokcirkelns tjusning...en glädjefylld aktivitet!

Böckernas och rosornas dag...

Det var det som gällde i Katalanien i Spanien sedan början av 1900-talet. Där firade man skyddshelgonet St Göran genom att ge en bok till någon man tycker om...och i retur fick man en ros. Dessvärre inga rosor i morgontudion - däremot ska vi låta kärleken till litteraturen blomma. Har du en bokupplevelse att dela med dig av - läsning som inte bara roade utan faktiskt hade större betydelse än så - berätta genom att skriva en kommentar här på hemsidan - så har du chans att i god bokdags-tradition få en bok till skänks av Callne & co!


 

På världsbokens dag ville jag gärna uppmärksamma fenomenet Bokcirkel. Mer än 100.000 träffar vid en sökning. Men så fattade jag beslutet att inte gå över ån efter vatten. Initiativtagarna till den bokcirkel jag själv deltar i kom alltså till studion med en hög böcker som cirkeln diskuterat: Malin Brändström och Ella Jonsson.

Med entusiasm berättade de om de extra dimensioner läsandet gör, då man delar upplevelsen med andra. (7.40). Jag kan med lätthet och glädje skriva under på detta - ta chansen att gå med i, eller rent av bilda en egen cirkel om du gillar att läsa böcker, umgås och fika.

Dessutom blev höstens första val av bok klart i direktsändning. Till hösten kommer nämligen Hantis första roman ut: Messerschmidt Akademien. Jag tog del av första sidan (läste till och med högt!) och fick mersmak. Skulle ha bett att få låna hem manushögen om det inte vore så att förläggaren ska få den samma imorgon. (9.10 om du vill höra mer om boken).

Böcker har dominerat morgonen och ett hörn av litteraturen finns även på hockey-hotellet i Bern. Där låg Stig Larssons roman Män som hatar kvinnor på nattduksbordet hos assisterande coachen Roger Rönnberg.

Men vi fick förstås även andra bilder från Bern och Tre kronor inför VM. Turneringen börjar imorgon och på lördag kan vi se fram emot ett ”tränar-derby”, då Sverige möter Österrike där lagledaren heter Lars Osten Bergström och till vardags är sportchef hos Luleå Hockey. (8.40)

Det som ändå kommer att stanna kvar längst i mitt medvetande är lyssnarnas/läsarnas medverkan denna morgon - via brev, kommentarer och meddelanden på telefonsvararen. Vi är ett läsande län! Ta gärna del av tipsen.

Och så får jag lov att gratulera Trollet i Kiruna och Kerstin Öhman. Trollet berättade om hur Hanna Greens roman Ingen Dans på rosor, fascinerade henne redan som ung och hur den hjälpt henne i livet då hon själv fått psykiatriska diagnoser. Trollet får ett bokpaket från Callne & co, som innehåller nobelpristagaren Lessing.

Kerstin Öhman berättade om glädjen talböcker innebär för henne, nu då hon inte längre klarar av att lästa det tryckta ordet. Arto Paasolinnas mustiga berättelser var del av hennes tips och hon föräras med Maria Södergrens fotobok - där kan man njuta av bilderna även om man inte klarar av textmassorna.

Juryns beslut går inte att överklaga - är man Messerschmidt så är man!

Lena Callne


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".