1 av 5
Torrskodd i morgonstudion tack vare dessa...
2 av 5
Min utsikt denna vecka...
3 av 5
Company Chrunak charmades av energin som unga hästföretageren Benita Nyman utstrålade!
4 av 5
Så här kan en brunn försedd med "evakueringsrör" se ut...detta är Bottniabanans försöksbrunn.
5 av 5
Benita Nyman har anledning att lysa av stolhet, i egenskap av prisad entreprenör.

Callne & co; den här veckan med Hans Chrunak!

Man kunde skönja ett zoologiskt tema i programmet tisdagen den 28 april, 2009. Svininfluensa, kräldjursevakuering och fölningslarm var några av de fenomen vi försökte belysa i morgonstudion.

Eftersom media tenderar att bara ha utrymme för en nyhet åt gången så är det svininfluensa som gäller just nu. ”Skräcken smittar via rubrikerna”, som company Chrunak konstaterade. Själv är han måttligt förskräckt efter att ha hört en nyanserad bild målas upp av en smittskydsläkare.

Då är han betydligt mer och onyanserat rädd för ormar. Som är ett av de kräldjur som kan råka ta sig in de kabelbrunnar som finns längs Haparanda-banan. Mest har det dock handlat om drivor av döda grodor på botten av brunnarna - de tar sig in men inte ut. Inte kul för de skyddsvärda kräldjuren och grodorna, men inte heller särskilt trevligt för signalarbetarna som fått skotta ut döda grodor i samband med arbete i brunnarna.

Men nu ska detta åtgärdas - snart inleder Banverket projekt ”kräldjursevakuering”, vilket miljöhandläggare Carin Forsberg berättade mer om ca 8.15 denna morgon.

Strax efter klockan nio kom hon som en virvelvind till studion - Benita Nyman som driver Stallbackens ridskola, avel och hästutbildning. Under helgen premierades hon med utmärkelsen Årets Unga Företagare av Norrbottens hushållningssällskap.

Att hon brinner för sitt företag och den verksamhet hon bedriver råder det inte minsta tvivel om. Vi önskar all lycka. Benita går för övrigt i väntans tider. Tre ston är fullgångns och när som helst kan ”föl-larmet” gå på hästgården i byn Skäret.

Igårkväll låg jag och låtsades att det var en varm sommarkväll då jag hörde regnet smattra intensivt mot rutorna. Istället var det ett iskallt aprilregn och det var gummistövlar på som gällde för att ta sig torrskodd till bilen.

Ikväll ser vi fram emot ett uppsprickande molntäcke och så gryr det en ny morgon som du gärna får tillbringa i sällskap av Callne & company Chrunak!

Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".