Chefsbibliotekarien Britt-Inger i samspråk med co Jonas.

Vädermagi på väg...

Satte mig i bilen idag torsdag den 7 maj och konstaterade att det var en väderrepris från gårdagen - kompakt gråmulet. Kände mig lite sorgset grå jag med,  för att jag är rädd att jag körde över en självmordsbenägen storspov som låg mitt på vägen och vägrade flytta på sig. Men så var det som någon där uppe ville trösta mig - och eventuellt salig storspovs själ - för molntäcket sprack upp och regndropparna glittrade i de ännu nakna trädgrenarna. Vackert!

Den här morgonen har vi guidat vilsna studenter i Stockholms tunnelbana via telefon; tre ess från Luleå Tekniska universitet,  ska försvara länets färger i en rafflande final i Teknik-SM med Chalmers och Lund som motståndare.

Vi fick dock en bild av det kompletta laget och känner oss trygga - bara gänget hittar fram till Kulturhiset där finalen utspelar sig i eftermiddag. Vi lämnade dem på tunnelbanan, röda linjen Zinkensdamm och så länge de kliver av vid Centralen så kommer det att gå hela vägen till Kina - vilket är första pris i tävlingen - det känner jag mig övertygad om.

Company Nuldén har uttryckt att den enda åldersnojja han känt är då han kliver in i ett bibliotek och undrar hur han ska hinna läsa alla böcker han vill. Detta kan jag inte riktigt råda bot mot, men jag bjöd i alla fall in en chefsbibliotekarie som eventuell lindring.

Britt-Inger Rönnqvist berättade om hur modern biblioteks-verksamhet fungerar. Biblioteket i Kulturens Hus är en succé men baksidan är att även de som inte respekterar gängse sociala koder - typ att inte hota personalen - kommer. Därför är det numer vakter i biblioteket även dagtid, något som kan kännas märkligt och främmande men är en nödvändig realitet i dagens Luleå.

Men vi fick även ta del av andra trevligare nyheter i biblioteksvärlden...som bokbytardag på lördag och återkommande meditationsstunder. Det är dock inte lotusställning mellan hyllorna som gäller, utan något mer diskret verksamhet för att finna lugnet så många av oss söker och behöver i dagens samhälle.

Imorgon ska Jonas för första gången i sitt liv få möta en gynekolog. Bara en sån sak. Vi hörs då!

Lena C

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".