Tjofaderittan nu är det morgon igen

Trevlighetsfaktorn ligger på minst nio på en tio-gradig skala den här måndagmorgonen. Morgonsolen värmer och grenarna på träden är stilla. Det enda smolket i bägaren är att kameran påstår sig vara smartare än vad jag är: slut på minnet, säger kameran, jag säger:nej jag har tagit bort alla bilder ur kameran och sådär håller vi på, jag och kameran. Lyckades ändå att överlista den och dokumentera mina morgonkollegor så ställningen är:

Anna - kameran 1-0...godmorgon!

Måndagar betyder Doj Doj kl.6.45 och det är svårt att inte bli på bra humör av den konstiga hotelldirektören som den här morgonen reflekterade över tidens gång: Tjofaderittan nu är det morgon igen, varje dag är det samma sak: först blir det morgon och sen blir det kväll..

Den här morgonen uppmärksammar vi orgeln i Övertorneå kyrka som fyller 400 år i år och firas hela den här veckan. Och har man nått den aktningsvärda åldern så är det väl inte mer än rätt att det firas på flera håll i landet. Det kommer att hållas konserter i Stockholm och Norrfjärden där delar av orgeln finns.  Hur kan man  vara så säker på att orgeln är en hona..? Enligt Ove Kohkoinen i Soukolojärvi så vet man det för att orglar, på samma sätt som båtar, är honor plus att den här orgeln har barn. Därför vet man det. Vi vet också att den här damen blir ordentligt firad!

Någon gång vid lunchtid i dag rullar den stora lastbilen märkt ”Norrbottens museum” in i Porjus där den tolv personer starka personalstyrkan ska bygga upp ett museum i miniatyr. Det är dags för museidagar, Porjus fyller 100 år och Ulf Renlund, utställnings- och programansvarig vid Norrbottens museum, berättade för morgonprogrammets lyssnare att nästan 300 skolbarn kommer att få sig en dramatiserad historielektion.

1909 köpte Vattenfall ett hemman i Porjus och det blev alltså startskottet för den norrbottniska vattenkraftseran. På 1910-talet fanns det två biografer i Porjus – och inte mindre än 50 (!) kaféer, något som väl ger en ganska bra bild av hur många som bodde i samhället då.

Norrbottens museum har under de senaste åren arrangerat så kallade museidagar i samtliga länets kommuner, nu ska man ta sig en rejäl funderare på hur verksamheten ute i länet ska se ut framöver, museet är ju hela länets angelägenhet och Ulf Renlund poängterade hur viktigt det är att vidmakthålla den känslan runt om i Norrbotten.

Matchen Anna - kameran slutade 2-0.

God morgon!
/Anna Fjellström och Lena Edenbrink