05.22 trängde solen igenom kompakt morgondimma...

I alla fall skedde så vid Bergnäsbron i Luleå och effekten var upplyftande. Kan tänka mig att många slumrar nu, nyttjar ”klämdagen” till sovmorgon. Du som är vaken får i vanlig ordning en innehållsrik P4-morgon - till att börja med mitt personliga boktips: Novellsamlingen Främmande Jord av Jhumpa Lahiri.

Har just insett hur min definition av en riktigt bra bok skulle kunna låta: En bok är förtrollande bra då jag i princip hoppas att min tajming till färjan över älven från Sunderbyn till Avan är så usel att det faktiskt ger mig en hel kvart i vänt-läge, för då hinner jag försjunka i boken som jag ständigt bär med mig. På så sätt kan en bra bok - bokstavligt talat - vara stressreducerande.

Den defintionen gäller definitivt för novellsamlingen Främmande jord. Författaren har rötterna i Indien men bor i USA, precis som de människor vi möter i hennes noveller. Det handlar om relationer, dramatiken är kanske inte så stor till det yttre men hon har ett sparsmakat, vackert språk som fångar känslor och miljöer på kornet. För mig är det lika spännande som en deckare - länge sedan jag fångades så.

Själv försöker jag fånga länets lust till en kollektiv friskvårds-aktivitet under rubriken Radioaktiv i P4. Den här morgonen fick vi bekräftelse av Älvsbyns kommunalråd Bill Nilsson, att kommunen siktar på sitt stordåd från i fjol. Då var fler än 700 Älvsbybor ute på en gemensam morgonpromenad och vann därmed kommunkampen med råge.  Kommunalrådet uppmanade alla kommunanställda att använda sin friskvårdstimme till denna promenad den 29 maj, för att än en gång sätta Älvsbyn på kartan.

I en något mer extrem form ägnar sig även Mikael Ronnle från Luleå åt motion. Imorgon inleder han ett triatlon-tävling på Lanzarote, med siktet inställt på topp-10 för att därmed kvala till Ironman på Hawaii. Tyvärr misslyckades jag med att nå Mikael per telefon, som planerat, men morgonredaktionen håller tummarna för norrbottniska framgångar i tävlingen som inleds med 3860 meter simning i havet.

Co denna vecka, journalisten Samed Salman, är inte bara en läsande man utan även skrivande. Den här morgonen berättade han att det är ”överskottskänslorna”, som tar sig uttryck i poesi. Nedan dikten han bjöd mig och hela norrbotten på den här fredagen:

”Här är

bara det vibrerande lugnet som hägrar

cellens väggar som börjar ge vika, eller

åtminstone röra sig bortåt,

lämna ett torg åt

fötterna att ströva över

Här är

händer,

knutna som hammare,

öppna som sjöar,

kroppar som

gräver sig upp ur kolgruvorna

till en jordig födelse

Allt hände mycket plötsligt

och utan nedräkning

- Samed”

Tack till Samed för den här veckan. På tisdag välkomnar jag Anna-Karin Lindqvist, f d landslagssimmare som tränat under Hans Chrunak (som var co för ett par veckor sen) och gift med estradören Svante Lindqvist (som var co under en vecka i februari).  Men till morgonstudion kommer hon i alldeles egen kraft; jag hann lära mig mycket nytt bara under de två minuter vi pratade i telefon imorse så jag ser redan fram emot nästa vecka! Tills dess...trevlig helg!

Lena C

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista