1 av 5
Personal på Norrbottensmuseum
2 av 5
Present till Curt Persson från Anita Eriksson
3 av 5
Curt Persson, Annika Josbrandt och Ida Renlund
4 av 5
Anita Eriksson, Whiskeyklubben
5 av 5
Go morgon Lena å radion, en vän på jobbet. Idag e de riktig vinter kring Kallön, 3,5mil söder om Arjeplog. Ungefär 15cm "färsk" snö å 10 minus grader. Spår av älgar och rävar syns tydligt i snön. Ha en bra vinterdag i norrbotten.

Curt med kollen, tisdag den 20 oktober

Vackra vita värld! Vore jag häst eller hund skulle jag rullat i ren fröjd i det tunna snötäcket som glittrade i förstukvistens belysning, då jag klev ut genom dörren den här morgonen!

Veckans company, länsmuseichefen Curt Persson, har visat sig vara en guldgruva i kunskap. Kasta ut en boll och han tar lyra - igårmorse, inför den aktuella sportsammanfattningen, fick vi till exempel en historisk exposé över norrbottniska bravader i spåren. Nu vet jag och andra morgonpigga att Sveriges första inhemska mästare hette Janne Nordlund och kom från Nautijaur, Jokkmokks kommun. Vann på distansen 60 kilometer 1910.

Lyssnarfrågor har trillat in, med historisk anknytning, och fler är välkomna!

Hans historiska intresse går även att sammanväva med en annan faiblesse, nämligen Livets vatten. Idag möter han en likasinnad då vi får besök av ordföranden i Luleåsektionen av landets största whiskeyklubb. Vad är det med denna gyllene dryck som fascinerar så? Finns det måntro Likörklubbar?

Då company Curt får önska sig en gäst själv väljer han smakfullt nog representanter för sin kunniga personal på Norrbottensmuseum. Efter klockan åtta möter vi en pedagog som pedagogiskt, tillsammans med Curt, belyser vikten och funktionen av vårt länsmueum i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".