1 av 6
Studiogröt
2 av 6
3 av 6
Whiskeytvål
4 av 6
5 av 6
6 av 6
Whiskeyglas med fot

Gyllene grötfrukost onsdag den 21 oktober

Denna morgon sker en världspremiär. Aldrig förut har det ätits whiskeygröt i direktsänd radio. Jag älskar världspremiärer. Jag är inte mycket för gröt. Men då har jag ju faktiskt aldrig smakat whiskeygröt. Förut.

Världspremiären sker med anledning av att delar av föreningen Midnattssolens Vänner Uisgebeatha har samling i morgonstudion. Denna whiskeyklubb som hyllar livets vatten har veckans company museichefen Curt Persson i sitt medlemsregister. Eller heter det kanske "med lem", om jag ska följa de särskrivningsregler som råder på föreningens hemsida?

För övrigt blir vi även uppdaterade om vad som sker i Jukkasjärvi just nu, då Curts forsränningkompanjon - tillika ishotellets grundare - Yngve Bergqvist är med oss via telefon. Kanske får vi dessutom äntligen veta sanningen om den där turen ner för Kengis-forsen, då en hink som behövdes för att tömma gummiflotten blev kastad överbord. Men av vem?

Svar hos Callne & co, denna finalmorgon för Curt Persson som imorgonbitti hastar vidare mot nya mål i livet. Min avskedsgåva blir en whiskeytvål.

Och en överraskning efter klockan sju, då jag tror att det unika kan ske att en programledare - tack vare lyssnare Aira - kan ge den till synes allkunniga museichefen ny kunskap om norrbottnisk kulturhistoria.

Lena

Tony Järlström...så heter han, Curts whiskey-broder, som tar med sig ingredienserna för att bjuda oss på en annorlunda grötfrukost. Ingenting att rekommendera som vardagsfrukost för bilburna norrbottningar, om inte Tony har med sig en än så länge okänd alkoholfri variant av whiskey. Med för det exklusiva så bjuder vi nu på receptet. Använd med omdöme:

"WHISKEYGRÖT

Koka havregrynsgröt, gärna på ekologisk odlad havre. Sätt en klick varm gröt i mitten av tallriken och strö brun farinsocker över.

Häll lite grädde runt om gröten.

Gör en "smörbrunn" i mitten och fyll med lite irländsk whiskey, t ex Tullamore Dew.

Njut av en god start på dagen.

/Tony

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".