1 av 5
Sarexp 2010: Petter Lämås, Henrik Simu Gunnarsson, Josef Larsson och Joel Karlberg. Foto: Petter Lämås.
2 av 5
Ulla Boman, Centrum för Lättläst och Gred Sävenstedt, Piteå kommun. Foto: Ellika Nilsson.
3 av 5
Ann-Louise Lång, antikvarire på Hägnan i Luleå. Foto: Ellika Nilsson.
4 av 5
Det enda julpyntet i morgonstudion åker ut. Foto: Ellika Nilsson.
5 av 5
Efter 15 års uppehåll åkte längdlöparskidorna fram ur garaget. Det var inte vacket men bakhalt! /DZ

Idag ska granen ut!

Tjugondedag jul, eller tjugondag Knut, den 13 januari räknas som julens sista dag. Då, om inte förr, åker porslinstomtar och adventsljusstakar upp på vinden igen. Vill man vara riktigt seriös så firar man förstås med julgransplundring och smällkarameller. Morgonprogrammet drar sitt strå till stacken och reder ut varför det blev just på Knut-dagen som granen ska väck!

Ett riktigt vinteräventyr kan man nog lugnt kalla det. Att bosätta sig i tält, tre månader mitt i vildmarken. Det kommer att bli verklighet för Henrik Simu Gunnarsson och hans kompisar som kommer att tillbringa resten av vintern mitt i Sareks vildmak. Tre månader! I vildmarken! Bosatta i tält! Varför? Vi kollar med Henrik cirka 7.15

Omkring 25 procent av Sveriges befolkning har behov av lättlästa texter. Det kan vara människor med funktionshinder, ovana läsare eller personer med utländsk bakgrund. Enligt ett riksdagsbeslut ska information vara tillgänglig även för de som har ett funktionshinder av något slag år 2010. Men i Piteå var man lite före sin tid, för redan för fem år sedan började man titta över hur lättläst kommunens hemsida egentligen var. Och idag blir Piteå certifierat som Sveriges första lättlästa webbrum. Gerd Sävenstedt, informationsansvarig i Piteå och Ulla Boman, från Centrum för Lättläst berättar mer cirka 8.10

Varför blev det just 13 januari, 20 dagar efter jul som granen ska ut ur stugan, och vilka traditioner är det som gäller idag? Smällkarameller och dans runt granen men finns det mer som man ska göra då vi drar ett streck över julen. Ann Louise Lång är folklivsforskare och kommer till studion cirka 8.40 och ger oss en djupare inblick i tjugondagknuts-traditionerna.

Och hur ska man göra sig av med granen. Många är nog frestande att bara hiva den över balkongräcket, men ska man verkligen göra så? Troligen inte och vi kollar med Dan Wikberg, chef på Luleås Återvinningsstationer hur man bör gå till väga cirka 9.10.

Ha en bra start på denna tjugondag-Knut önskar:
Lena, Ellika och David

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".