1 av 2
Mirja Burlin, veckans första gäst i morgonstudion.
2 av 2
Mitra Sohrabian & Valentina Svensson på plats i studion.

8/3: Internationella kvinnodagen...

...en dag som historiskt sett handlat om kvinnors kamp att få leva på samma villkor som män. I år fyller dessutom Internationella Kvinnodagen 100 år. Grattis! Visste du förresten att i vissa länder är denna dag en helgdag och firas genom att kvinnor får presenter och blommor och ett "grattis på kvinnodagen"... Helgdag är det däremot inte i P4 Norrbotten. Vi träffar bland annat Mirja Burlin, skådespelerska och sångerska, idag aktuell i Luleå med "Sonjas ansikte". Ett musikaliskt porträtt av poeten Sonja Åkessons liv (cirka 8.10).

Igår var det val i Irak, det tredje valet sedan den amerikanska invasionen 2003. Irakiska Riksförbundet uppskattar att det finns omkring 110 000 röstberättigade irakier i Norden. Och redan i fredags öppnades vallokalerna för dem. Här i Norrbotten finns det dock inga vallokaler, närmaste vallokal är i Stockholm! Men en av dem som faktiskt röstat trots avståndet är Souad Hashim från Luleå (cirka 8.40).

Efter nio gästas morgonstudion av två Filmsparksvinnare, Mitra Sohrabian och Valentina Svensson. "Två personer som har kraft att aldrig ge upp och som obevekligen strävar efter att någon gång arbeta med det de är utbildade till. Mitt i livet är de nu äntligen riktigt riktigt mycket på väg." Ett fint erkännande får man lov att säga. I kväll är det dubbel filmpremiär för deras dokumentärfilmer på Folkets Bio i Luleå.

Godmorgon Norrbotten!

Ellika-Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista