Finfredag med inslag av blåsorkester-musik

I dag är det fin-fredag på Morgonredaktionen, det betyder bland annat slips och kavaj för programmets producent Lena Edenbrink.

Dessutom gästas vi av Magnus Plumppu, lärare ¨på Kulturskolan i Luleå och så talar vi utbrändhet med en av dem som drabats.

God morgon, Norrbotten!

Magnus Plumppu är lärare vid Kulturskolan i Luleå och en av de musiklärare som i torsdags kväll medverkade i den konsert som Fyrkantens blåsorkester stod för. För det 100-tal elever och lärare som deltog betyder den här typen av sammankomster hur mycket som helst - inte minst med tanke på att det här med blåsinstrument inte syns eller märks särskilt mycket i de flesta ungdomars musikvärld.

- I exempelvis de TV-program med och om musik som unga människor tittar på förekommer nästan aldrig levande orkestrar, det är mest inspelad musik och man ser aldrig de som spelar.

- Ta Melodifestivalen som exempel - tidigare hade programmet en levande orkester med både fioler och blås, och unga musikintresserade såg och hörde hur de olika instrumenten lät.

På Kulturskolan i Luleå ges en hel del tillfällen att prova på olika typer av instrument, vilket bland annat lett till att man i dag har en levande blåsinstrument-verksamhet.

I fredagens program pratade vi även om utbrändhet eller utmattningsdepression som sjukdomen även kallas. Bosse Laestadius heter en man som fram till för några år sedan kunde definieras som framgången personifierad, åtminstone om man med framgång menar pengar på fickan, hus, båt och prylar i överflöd.

I boken "Friska fåglar flyger" beskriver han hur hans eget sjukdomsförlopp såg ut och han berättar om hur han sakta men säkert har tagit sig tillbaka till livet.

- Framtid har jag ingen, i alla fall i den meningen att jag inte längre planerar den eftersom jag ju faktiskt inte vet vad som kommer att hända i morgon eller nästa vecka, sa Bosse Laestadius i vår intervju.

- Samtidigt har jag naturligtvis lärt mig mycket, och jag ångrar faktiskt ingenting av det jag gjorde, även om det gjorde mig sjuk. Utan de erfarenheterna hade jag ju inte varit den jag är i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".