Måndag 28 februari 2011

Så minns vi Olof Palme

I dag, måndagen den 28 februari, är det på dagen 25 år sedan dåvarande statsministern Olof Palme mördades i Stockholm.

Nyheten om att en okänd gärningsman skjutit flera skott mot Olof och Lisbeth Palme slog bokstavligt talat ner som en bomb i Sverige, och när nyhetsmedierna bara några timmar senare rapporterade att Palme avlidit drabbades Sverige av något som nog bara kan beskrivas som förlamning.

Mordet är ett av de där tillfällena som etsat sig fast i minnet, snart sagt varenda svensk kan på en rak fråga berätta var de var och vad de gjorde när de först fick höra nyheten.

De minnena vill vi ta del av i Morgonprogrammet denna måndagsmorgon - du kan antingen maila på adressen morgon.norrbotten@sr.se eller ringa till vår telefonsvarare på nummer 0920-22 16 18.

Efter nyheterna klockan 08.00 och klockan 09.00 kommer vi att redovisa lyssnarnas minnen av Olof Palme.

Denna måndagsmorgon får vi också besök av Andreas Pettersson, nyvald ordförande för SSU i Luleå. Andreas är född 1993, sju år efter mordet på Palme, och vi är givetvis nyfikna på hur en ung socialdemokrat i dagens Sverige ser på den förre statsministern och socialdemokratiske partiordföranden. Finns det ett "politiskt arv" efter Olof Palme och hur förvaltas det i så fall?

Dessutom inleder vi en serie samtal med människor som är eller har varit verksamma vid Luleå tekniska universitet som till hösten firar sitt 40-årsjubileum. Först ut är Elisabeth Johnsson, en av de allra första som anställdes vid den dåvarande Tekniska högskolan i Luleå.

Varje morgon under hela veckan, klockan 08.30, kommer en ny gäst med LTU-anknytning till morgonstudion - vi fokuserar i första hand på de första åren, vi gör tillbakablickar, pratar om vad som hänt under årens lopp, vi lyfter några av universitetets mer publika "succéer" och vi diskuterar vilken betydelse universitetet har haft för Norrbotten i allmänhet och den regionala utvecklingen i synnerhet.

Dessutom avslutar vi veckan med att sända direkt från universitetets Biblioteksfik på fredag morgon - då får ni möta några av dem som är verksamma vid universitetet i dag.

God morgon, Norrbotten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".