Onsdagen den 20 april 2011

"Osynliga" hjältar och en och annan dymmel

En dag kvar innan det verkligen är påsk - dagar som vi är många som längtat efter.

Denna onsdag ska vi bland annat reda ut varifrån uttrycket "dymmelsonsdag" egentligen kommer, vi ska få lyssna till en nyskriven novell av Elena Veräjä som vi också pratar med och så ska vi intervjua en av männen bakom Luleås färgglada påskdekorationer.

Finns det osynliga hjältar även i din kommun? Människor som gör saker för att vi andra ska bli glada? Maila oss på morgonredaktionen och berätta (morgon.norrbotten@sr.se), skriv en rad här på webben eller ring vår telefonsvarare på 0920-22 16 18.

Denna dymmelsonsdag bjuder vi våra lyssnare på en nyskriven novell, författad av Elena Veräjä - Anna heter den. Novellen sänds strax efter halv åtta men redan kvart i sju kan du höra Johan Winblad prata med Elena om novellen och om kursen i kreativt skrivande vid Luleå tekniska universitet.

Igår morse utsåg vi på Morgonredaktionen nya hjältar - nämligen de som ligger bakom de färgglada påskdekorationerna längs med Storgatan i Luleå. Den här morgonen har vi med oss en av dem; Lennart Berg heter han och du hör honom kvart över sju.

Efter halv nio gräver vi oss ännu längre ner bland de kristna påsktraditionerna - varifrån kommer uttrycket "dymmelsonsdag" och vad i hela fridens namn är egentligen en dymmel?

Ann-Louise Lång, etnolog på friluftsmuseet Hägnan, är vår guide, både vad gäller de kristna traditionerna och de mer folkliga.

God morgon, Norrbotten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".