Onsdagen den 27 april 2011

Ledarhundar, frukostvanor och stadssjälar

Redan onsdag och vi fokuserar på våra barns och ungdomars frukostvanor. Med dem är det nämligen både si och så - i Haparanda visar en enkät som skolsköterskorna genomfört att bara varannan elev äter frukost.

Dessutom uppmärksammar vi att det i dag är den internationella ledarhundsdagen och så tar vi oss en titt på det där svårupptäckta som vi alla reagerar på - nämligen den "själ" som finns i varje stad och samhälle runt hela jorden.

God morgon, Norrbotten!

Kvart över sju pratar vi med Christer Karlsson i Piteå som berättar om sitt liv med ledarhund. I dag är det den internationella ledarhundsdagen, en dag som uppmärksammas på många olika sätt runt om i världen och landet.

Visste du exempelvis att ledarhundar får gå på krogen? Trots tydliga rutiner och riktlinjer från branschorganisationen händer det alltför ofta att synskadade med ledarhund nekas tillträde till restauranger och caféer, något som självklart ställer till det för dem som drabbas.

Efter halv åtta ska vi prata om frukostvanorna bland eleverna i Haparanda. Tillsammans med skolsköterskor runt om i Norrbotten har Lena Tiensuu genomfört en stor enkät bland eleverna i vilken det bland annat går att utläsa att nästan hälften av eleverna i Haparanda hoppar över frukosten, något som enligt Lena Tiensuu bland annat leder till att många får ont i huvudet och känner sig nerstämda framåt dagen.

Efter klockan åtta följer vi upp det med ett samtal med dietisten Stina Ahlbäck som ska få förklara varför det här med att äta frukost är så viktigt och kanske också ge ett och annat tips om hur man får en ungdom som slutat äta frukost att börja med det.

Och som om inte allt detta skulle räcka ska vi därefter ta oss an det där som brukar kallas "stadens själ". Med hjälp av Maria Wahlström ska vi försöka reda ut vad det egentligen är som skapar "själen" i en stad eller ett samhälle. Det där som det inte är alldeles lätt att sätta fingret på, det där som känns när man kommer till en ny plats eller som kanske till och med gör att man väljer att bo kvar där man bor. Och så ska vi höja blicken en aning och prata om vilka framgångsfaktorer som krävs för att göra städer och regioner attraktiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".