1 av 2
Böljande gula rapsfält. Skåne i backspegeln på väg norrut. Foto: Per Erik Tell.
2 av 2
Korpamoen i Ljuders socken där verklighetens Karl-Oskar och Kristina bodde innan de lämnade Småland och for till Amerika. Foto: Per Erik Tell.
Ystad-Haparanda

Första etappen

Etapp 1. 16 maj 2011.
Ystad – Braås 32,5 mil.
Väder: sol, skurar, växlande molnighet – 10-14 grader.

Sol och solgula rapsfält bildade fond åt avresan från Ystad, ostnordost över galleriernas, ateljéernas och loppisbodarnas Österlen, och norrut mot Kristianstad. Etappen gick i de gamla berättarnas spår.
Först förbi Piratens grav vid Ravlunda kyrka, den där kända stenen som
inte säger vem som ligger där under, bara att han dog till slut. Så genom blekingska Jämshög med minnen av Harry Martinson och Sven Edvin Salje, och så slutligen till vänster i småländska Långasjö där jag hamnade på gårdsplanen till Korpamoen, pörtet där verklighetens Karl-Oskar och Kristina inte längre tyade, utan gav sig iväg till Amerika… Regn i Vattenriket vid Kristianstad, i sporrsträck förbi Hästriket i Tingsryd och slutligen ett nedslag i Glasriket. På Kosta Boda fick jag en förhandsglimt på kollektionen som Kosta Boda gör tillsammans med Karl Lagerfeld och som presenteras i Paris om tre veckor. Oh la la! Se – men inte fotografera.r

Per Erik Tell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".