Tystnad sökes. Foto: Janerik Henrksson/Scanpix
Torsdag 3 november 2011

Tystnad! Snälla ...

LENA:

Jag vet inte hur det är med er men själv börjar jag bli nästan outhärdligt trött på alla ljud som ständigt omväver oss.
Ett exempel.
Sitter på bussen och väntar på avgång, chauffören rattar mellan olika radiokanaler tills han hittar den han vill ha och vrider på volymkontrollen så att ingen i bussen missar vad det är han vill lyssna på under arbetstid.
På kliver en kvinna med mobiltelefonen tryckt mellan axeln och örat. Hon pratar högt, mycket högt - kanske hör den hon pratar med extremt illa eller så är det en dålig förbindelse. Hon sätter ner sin handväska vid sätet närmast busschauffören, rotar runt i den efter busskortet, allt medan samtalet - på hög volym - pågår.
Kvinnan är svart och talar ett språk jag inte känner igen - volymen och det faktum att jag inte förstår gör att hon på något märkligt sätt hörs ännu mer.
När hon betalt sätter hon sig mitt emot mig och fortsätter prata.

Bussen startar och vi åker iväg, från radion hörs populärmusik av någon sort och kvinnan mitt emot pratar och pratar. Högt.
Några hållplatser längre bort stiger en ung man på, han har hörurar på sig och sätter sig bredvid mig. Ur hörlurarna studsar en helt annan sorts musik, det låter "oooscht, ooooscht, ooooscht", takfast och så där lite skrälligt som det gärna gör för den som inte har hörlurar.
Från busschaufförens radio hörs fortfarande dunka dunka och kvinnan mitt emot pratar och pratar. Högt - och nu om möjligt ännu mer obegripligt.

Nästan framme vid "min" hållplats stannar bussen igen. Två tonårsflickor kliver på, de skrattar och fnissar, den ena fipplar med sin mobil medan den andra betalar för dem båda, hon med mobilen läser något som någon skrivit i ett mess och vrålskrattande ramlar de mer eller mindre ner på sätena bakom mig och killen med hörlurarna.
Också dessa flickor pratar högt - det handlar om någon kille som ska ha fest på fredag och en av dem ringer upp och ett väldigt högljutt och fnissigt telefonsamtal utspelar sig. Den flicka som inte har telefonen i sin hand kastar hela tiden in kommentarer som "men säg att ....", "du måste fråga om ..." och nu har ljudvolymen stigit till en nivå som närmar sig det outhärdliga.

Jag trycker på knappen och kliver av bussen.
Trots att jag står intill Svartöleden och klockan är halv fem på eftermiddagen vilket betyder extremt mycket bilar är den relativa tystnaden efter ljudkakafonin på bussen påtaglig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".