Måndag 7/11

Chatarinas kolaformar och daimkakor

Chatarina Berglund i Alträsk skickar två recept:

Goda kolaformar

Mördeg:
190 gr smör
1 dl strösocker
3,3 dl vetemjöl

Kolasås:
2,5 dl grädde
3 msk sirap
150 gr smör
0,75 dl strösocker

Glasyr:
200 gr ljus choklad
3 msk matolja

1. Värm ugnen till 175 grader
2. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen
3. Rulla mindre kulor och lägg i små aluminiumformar
4. Grädda ca 15 minuter
5. Blanda alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull och koka ca 40 min. på svag värme
6. Skeda kolasåsen över kakorna
7. Smält chokladen och oljan i vattenbad
8. Skeda över kakorna

Goda Daimkakor ca 50 st

200 gr smör
1 3/4 dl socker
4 dl mjöl
3 tsk bakpulver
50 gr daimkulor

1. Rör smör och socker poröst
2. Blanda mjöl med bakpulver.
3. Arbeta in blandningen lite i taget
4. Blanda i daimkulorna
5. Forma små bollar
6. Lägg dom på bakplåtspappersklädd plåt
7. Lägg dom rätt glest
8. Grädda i 175 grader ca 8-10 minuter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".