1 av 17
Den gamla muren är upplyst.
2 av 17
Ausben provade hattar.
3 av 17
Loreen uppträder på Euroclub. En samlingplats för alla inblandade i Eurovision.
4 av 17
En vanlig syn i centrala Baku
5 av 17
På fruktbasar
6 av 17
Inte så putsade fasader här...
7 av 17
Här är vi inbjudna av den svenska ambassadören. Christer Björkman tackar för maten..:)
8 av 17
Loreen möter fansen.
9 av 17
Repetition 2 med de nya kläderna.
10 av 17
Loreen och Norges artist Tooji.
11 av 17
Norges delegation bjöd på mingelparty. Alexander Ryback uppträdde såklart.
12 av 17
Här tillbringar vi mycket tid...
13 av 17
Kören i poolen. Solhatt på!
14 av 17
Mattaffär
15 av 17
Teamet som Loreen har med sig på scenen. Kören och dansaren Ausben Jordan.
16 av 17
Lite shopping i gamla stan.
17 av 17
Vi träffade några skolpojkar som gärna ville prata engelska.
Eurovision-bloggen

Hej på er alla bloggläsare!

Roligt att du har hittat hit till min lilla eurovisionblogg! Jag hoppas kunna ge er en inblick i vad vi egentligen gör här nere i Azerbaijan. Kanske är det för dig, precis som för mig, att du inte riktigt vet var exakt landet ligger?

I söder gränsar landet till Iran och norrut ligger Ryssland. Huvudstaden Baku ligger precis vid Kaspiska havet. Kolla google maps..:)

För precis en vecka sedan stod vi tidigt på morgonen vid incheckningen på Arlanda och var nervösa huruvida vi skulle klara gränsen för 23 kg per väska. Att packa för 13 dagars eurovisionäventyr är INTE lätt! Det ska med scenkläder, massa skor, finkläder till alla tillställningar, hårtänger, vardagskläder, solkrämer och listan bara fortsätter...

Den svenska delegationen består av ca 30 personer bestående av personal från SVT, skivbolag, sminkös, Loreens managers, några journalister, vi i kören och Loreens danspartner mfl. Det är ett härligt och rutinerat gäng och hittills har allt bara varit roligt och otroligt bra uppstyrt.

På vår första dag i Baku stod repetition 1 på schemat. Effektiv tid på scenen var 40 minuter, 3 genomkörningar, men eftersom det är så mycket saker runt omkring så tog detta halva dagen. Vi skulle få våra ackrediterings-pass, sminkkonsultationer, det var intervjuer och stor presskonferens för Loreen. Efter repetitionen så får man alltid gå in i ett rum, viewingroom, för att se och lyssna på bandningen från repetitionen. Där tycks det till om ljus, bild och ljud och till nästa repetition så görs justeringarna man ber om.

Sedan var vi lediga i två dagar innan vår nästa repetition som var i lördags. När vi är lediga så repeterar de andra länderna. Det är 42 stycken fördelade på två semifinaler så det tar sin tid att beta av alla! Azererna har hyrt in det tyska produktionsteamet som gjorde Eurovision i Düsseldorf förra året. Jag var med och körade för Ryssland förra året och känner igen många i teamet från ifjol. De mindes t o m att jag åkte på diskbråck i Tyskland och frågade nu om ryggen var bättre..ha ha ha! Det är den!

När jag pratar om att vi är lediga så menar jag inte Loreen.

Hon jobbar stenhårt från morgon till kväll med intervjuer och möten till höger och vänster. Man måste vara väl förberedd på hur arbetsbördan ser ut här innan man som artist kommer hit. Annars kan man nog lätt knäckas tror jag! Alla vill ha sin del av kakan och om man som Loreen är något av en favorit så blir ju trycket såklart extra stort. Men hon har bra folk omkring sig, de skyddar och stöttar och tar sitt ansvar för att ta henne igenom denna cirkus.

Vi andra, som faktiskt får en hel del ledig tid, hänger rätt mycket vid hotellpoolen. Det är 28-30 grader varmt så det svalkar skönt med ett dopp nu och då. Annars strosar vi runt och upptäcker staden, äter gott och hälsar på invånarna som ofta spontant utbrister ”Welcome to Baku!” när man möter dem på gatan. De stannar till och vill gärna få en bild ihop med oss.

Det märks att de är glada att ha oss här men såklart är vi mycket väl medvetna om att det finns en annan sida av detta land. Baku är inte riktigt representativt för landet om jag ska vara ärlig. Här är det tjusiga, upplysta byggnader och vackra, gröna parker men resan från flygplatsen vittnade om något helt annat, torrt och slitet och en helt annan standard än vad vi ser i city. Kontrasterna är stora... 

I kväll är alla svenskar inbjudna till Nobelhuset i Baku. På 1870-talet etablerade sig bröderna Nobel på oljefälten i Baku och utvecklade den tidens oljeindustri. De spelade en viktig roll då staden Baku växte ekonomiskt, politiskt och kulturellt. Efter det har vi bjudit in den italienska och franska delegationen på mingelparty på vårt hotell. Vi kommer också självklart att slå på storbildsskärmen och titta på semifinal 1 som går av stapeln ikväll, kl 21 svensk tid, midnatt för oss...zzzzznaaark! Jag inser att jag kommer få det svårt att hålla mig vaken i green room när våra poäng delas ut på torsdag...jag som alltid somnar framför tv´n...kan bli problematiskt denna gång, inför 100 miljoner tittare!

Nu avslutar jag denna låååånga blogg! Kommer att var något mer kortfattad framöver, nu när vi äntligen är igång!

Tack för nu!

Britta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista