1 av 4
I greenroom. Foto: Britta Bergström
2 av 4
3 av 4
Britta med en av de ryska damerna som var med i det ryska bidraget. Foto: Britta Bergström.
4 av 4
Britta Bergström hade egna fans i Baku. Foto: Britta Berggren
Eurovision-bloggen

Jaaaaaaaaaaaaaa!!

Där satt den!!

Det är väldigt svårt att beskriva känslan som finns i kroppen efter en sådan här grej. En otrolig stolthet och glädje så klart men nu när jag nyss vaknade så kom det också en känsla av tomhet. Poff- det var det...kvällen som vi laddat för så länge är över plötsligt.

Kvällen igår var magisk! Vi hann hem till hotellet mellan genrep och sändning och det var så himla skönt, att få tre timmar av lugn och ro. Emir fixade våra frisyrer på ett hotellrum och vi trippade runt i tofflor och morgonrock mellan sminkrummet och frisörrummet. Lite roomservice-middag där emellan.

Vi kom till arenan kl 22.30, lokal tid, och då var det fullt drag! Uppsjungningar i korridorerna, dansare låg överallt och värmde upp, all teknisk personal checkade det sista, polisen genomsökte lokalerna med bombhundar och de ryska gummorna passerade säkerhetskontrollen. Jag fick faktiskt ett foto med mini-gumman! Hon räckte mig till naveln. T o m när jag kröp ihop så nådde jag inte ner till hennes höjd. Ha ha ha..

När vi till sist gick på scenen så var det en fantastisk känsla! Alla glada ansikten, vinkningar och viftande flaggor liksom bar oss upp på scenen. Numret satt som det skulle och efter det var det ju bara att vänta...

Det var nervöst i greenroom vill jag lova. Christer Björkman vankade av och an och kunde inte sitta ner för en sekund. Stämningen var god mellan alla länder och det skålades och fotades över landsgränserna till höger och vänster.

Så började poängutdelningen. Det började lite skakigt med en sexa från första landet men sen började det ticka på. Sverige fick allt som allt 18 tolvor av 42 möjliga! Det blev i slutändan den näst bästa totalpoängen i Eurovisions historia! Endast Norges Alexander Ryback har högre. Heeeeelt fantastiskt roligt! Glädjeyran var total och de svenska flaggorna vajade överallt i arenan.

Vi skuttade fram för att köra låten igen och för fotograferingar vid scenkanten. Sen fick Loreen hasta till presskonferens och vi andra log till logen för att packa ihop. Där blev det till slut 30 minuters stillhet mitt i allt. De andra länderna lämnade logerna, Loreen och pressen var på presskonferens och till slut var det bara tre glada men hungriga körtjejer och en dansare kvar...då fick vi lite tid att smälta allt och summera kvällen.

Kl 05.00 lämnade vi arenan för att åka på vår egna tillställning på hotellet. Här väntade fler hitresta svenskar och det skålades i champange. Självklart åkte Christer Björkman i poolen med kläderna på!! Tyvärr var buffén slut när vi kom dit så när hotellfrukosten öppnade kl 06.00 så var vi många som var på plats för en segerfrukost! Något udda!

Efter det var jag så himla trött så jag gick och lade mig...nöjd och glad och otroligt tacksam! Jag har fått så många fina kommentarer i telefonen och på facebook och vi fick höra att det badades i fontänen på Sergels Torg hemma. Då kändes det verkligen som om vi har gjort något stort!!

Men detta avslutar jag den här bloggen. Tack för att ni har följt mig genom den här spännande och roliga upplevelsen! På måndag morgon strax efter åtta ska jag göra en sammanfattande intervju med Tova och Johan så då kanske vi hörs igen.

Allt gott!

/Britta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".