Jorma Jääskeläinen årets idrottspersonlighet 2008

Varje år utser Radio Gotland ”Årets idrottspersonlighet” i samarbete med Gotlands idrottsförbund. Den utvalda får alltid veta att han eller hon är Årets idrottspersonlighet i direktsändning. Och för att få personen till sändningsplatsen måste man luras...

En solig förmiddag i februari var det dags för Den Stora Blåsningen av Årets idrottspersonlighet 2008 - friidrottstränaren Jorma Jääskeläinen. Han arbetar till vardags som idrottslärare på Solbergaskolan och den här dagen kallades han till biträdande rektor Leif Ullrichs rum för en uppsträckning.

Skolverket hade vid sin inspektion nyligen specialgranskat idrottsundervisningen och haft en del synpunkter, sa Leif Ullrich. På hans bord låg den här högen:

Men Jorma funderade aldrig över varför biträdande rektorn hade en tvättsvamp på sitt bord. Det kanske han borde ha gjort...

...för i svampen hade teknikern Sivert Nordström gömt mikrofonen. Jorma fick också veta att Mona Snäckerström, mamma till en av öns elitidrottare, anmält honom för att bedriva alltför tävlingsinriktad undervisning.

Sedan knackade det på dörren och Radio Gotland och Gotlands Idrottsförbund med journalister och fotografer i följe äntrade rummet.

Owe Järlö kastade sig förstås fram med mikrofonen och om Jorma hade hunnit reta upp sig på de falska anklagelserna, så dolde han det väl. Han skrattade hela tiden!

Helena Bremberg läste upp motiveringen. I bakgrunden står Gotlands Idrottsförbunds ordförande Lars Samuelsson redo med blommorna. GA:s fotograf Henrik Radhe förevigar det hela.

Mona Snäckerström gjorde avbön. Inte hade hon anmält Jorma heller.

Biträdande rektorn Leif Ullrich var nöjd med blåsningen. Han tyckte att det var så kul att han funderade på att blåsa fler.

Och Jorma själv bara skrattade.