Sommarbete viktigt för renen visar avhandling

Renskötseln behöver ett biologiskt omväxlande fjällandskap för sommarbete och den regionala markanvändningsplaneringen bör ta hänsyn till det. Det konstaterar jägmästare Anders Mårell, på SLU i Umeå, i en doktorsavhandling om renars sommarbete.

Anders Mårell har under flera år följt renarnas sommarbete i området runt Abisko och Gabna sameby.

Studien visar att renen noggrant väljer beteslandskap med varierande växtlighet för att få bästa möjliga uppbyggnad inför vintern. Framförallt kalvarna behöver proteinrik föda för att växa snabbt.

Det här bör man ta hänsyn till i markanvändningsplaneringen, menar Mårell.
 - Det är viktigt att de här betesområdena inte förstörs eller att de görs otillgängliga av andra störningar som gruvor, turism eller miltäraktiviteter, säger Anders Mårell.

Bevarar växter
Mårell menar också att renbetning i fjällområdet har betydelse när det gäller nationella och europeiska mål om att bevara vissa växter.
 - Många fjällväxter är beroende av ett visst betestryck. Det krävs en renpopulation för att behålla vissa fjällväxter, säger Mårell.

Bättre förståelse
Anders Mårell säger att hans avhandling består av grundläggande kunskaper som ofta redan finns bland renskötarna.

Men de här kunskaperna respekteras inte alltid och därför finns det ett behov av forskning och dokumentation, säger Mårell som hoppas att hand avhandling leder till en bättre förståelse för rennäringen.
 - Sommarperioden är viktig för renen och det bör tas hänsyn till detta på olika nivåer, säger Anders Mårell.
Han försvara sin avhandling i Umeå i dag, fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".