Jaktbeslut strider mot EG-rätten

Det strider mot EG-rätten att stänga ute utländska jägare eller att upprätta särskilda villkor för dessa. Det här slår kommerskollegium återigen fast i ett yttrande - och nu uppmanas länsstyrelserna i de tre nordligaste länen att ändra reglerna till nästa jaktsäsong.

Ett välkommet ställningstagande för flygföretagaren Kjell Johansson i Adolfström i Arjeplog.
 - Vi förstod på ett tidigt statium att man inte skulle godkänna länsstyrelsen beslut så det är ingen överraskning, säger Kjell Johansson.

Starka reaktioner
Det var i våras som länsstyrelsens rennäringsdelegation beslutade att ändra villkoren för utländska småviltjägare.

Jaktstarten flyttades med drygt två veckor och desutom uppsattes ett villkor som innebar att utländska jägare måste ha lokala jaktguider med sig på jakten.

Beslutet möttes av starka reaktioner från norska jägare och från svenska jaktarrangörer - Kjell Johansson säger att hans flygföretag gått miste om en halv miljon kronor.

Klagade
Flera jaktarrangörer vände sig därför till den centrala handelsmyndigheten kommerskollegium med klagomål på beslutet.

Och kommerskollegiums utredning visar att länsstyrelsens beslut diskriminerar utländska jägare och begränsar den fria rörligheten av tjänster - och därmed så strider beslutet mot EG-rätten.

Eftersom liknande regler finns i både Västerbotten och Jämtland så uppmanar kommerskollegium nu länsstyrelserna i alla tre länen att ändra reglerna till nästa år.

Avvaktar
Jan-Olov Westerberg är miljöchef vid länsstyrelsen i Norrbotten och han säger att de ännu inte tagit ställning till yttrandet.
 - Vi ska titta närmare på materialet och prata med de andra länen och se hur vi ska göra, säger Jan-Olov Westerberg.

Men enligt Westerberg har länsstyrelsen tre alternativ: avvakta vad regeringen gör, följa kommerskollegiums yttrande eller fråga EU-kommissionen hur vi ska göra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".