Håkan Jonsson, jakt och fiskesamerna

Sametinget enigt om jakt- och fiskeutredningen

Ett enigt sameting beslutade i går att jakt och fiskerättsutredningen, men jakt- och fiskesamerna reserverade sig till yttrande om gränsdragnings-kommissionen.
- Allt för fokuserad på rennäringen, säger Håkan Jonsson, partiledare.

De båda utredningarna tillsattes för att klarlägga frågor som fanns hos den förra regeringen inför en eventuell ratificering av ILO-konventionen 169, om urfolks rättigheter.

Remissvaren från organisationer och myndigheter har varit negativa till jakt- och fiskerättsutredningens förslag. Så även sametingets, som anser att utredningen inte kan ligga till grund för någon reform av jakt- och fiskeförvaltningen i sameområdet.

Bristfällig analys
Sametinget anser att utredningen har bristfälliga analyser av bland annat det rättshistoriska materialet, lagstiftningen och praxisen och det var anledningen till att man enhälligt beslutade att avvisa utredningens förslag.

Men betänkandet från gränsdragningskommissionen som utrett de samiska sedvanemarkerna ställde sig majoriteten i sametingets plenum försiktigt positiv till.

Plenum var också överens om att utredningen inte var tillräckligt tydlig med att det gällde alla samers sedvanerätt.

Men ändå kunde inte partiet jakt- och fiskesamerna ställa sig bakom sametingets yttrande och reserverade sig.

Fokuserar på rennäringen
Enligt Håkan Jonsson, partiledare, har gränsdragningskommissionens utredning inte tagit hänsyn till samer utanför samebyn och sametingets uttalandet var alltför fokuserad på samer inom rennäringen.

- De har bara tittat på renbetet och ska man använda det här materialet för en svensk anslutning till ILO så blir det bara en angelägenhet för samebyar och renskötseln, säger Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".