Bo Dockered

Besviken Härjedalsmedlare sätter press på samebyar

Härjedalsmedlaren Bo Dockered är besviken på att samebyarna inte har kommit med något svar hans förhandlingsbud inom utsatt tid. Om inte samebyarna skriver på kan nya domstolsprocesser vänta, säger Dockered.

Bo Dockereds förslag innebär att samebyarna ska betala ett betesarrende på fem kronor per hektar på de aktuella markerna - men förslaget behöver mer analys, sa Mittådalens ordförande Per Jon Fjällgren i sameradion förra veckan.

Men Dockered köper inte detta.
 - Det är väldigt allvarligt att det dröjer. Renägarna löper en väldigt stor risk. Kan man inte sluta en uppgörelse om grundavtalet den 14:e november så är jag rädd för att samebyarna får nya stämningsansökningar mot sig, säger Dockered.

Hoppas på staten
Den 14:e november är alltså nästa tidsgräns för samebyarna - grundavtalet börjar nämligen att gälla den 15:e.

Flera renägare säger att de har stora förhoppningar om att regeringen griper in och betalar de betesavgifterna - och Dockered delar optimismen.

- Jag är mycket säker på att staten betalar de retroaktiva betesavgifterna, det vill säga betala arrendet till markägarna från den första domen fram till dess att avtal tecknats. Men jag är lika säker på att staten inte kommer att betala ett löpande arrende, säger Bo Dockered.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista