Prospektering i Laponia upprör

Bergsstaten har gett tillstånd till diamantprospektering inom världsarvsområdet Laponia. Frilansjournalisten och före detta kommunpolitikern Tor Lundberg är kritisk till att länsstyrelsen tillåter mineralföretag att bedriva undersökningsarbeten.

Tor Lundberg är välkänd naturfotograf, skribent och före detta kommunpolitiker i Návddejávre utanför Jokkmokk. Han är förbanand över att prospketring tillåts i Laponia.
 - Man gör ju inte prospektering om man inte vill bryta malm. Samtidigt ska Laponia skyddas för framtida generationer. Det har ju till och med regeringen sagt men det är ju inte alls så, säger Tor Lundberg .

Endast på tjälad mark
Det är länsstyrelsen som gett tillstånd att bedriva undersökningsarbeten i urskogsreservatet Kvikkjokk-Kabla, inom Laponias världsarvsområde.

Terrängkörning inom området är strikt begränsat och synnerliga skäl krävs för att få dispens.

I beslutet skriver länsstyrelsen att terrängkörning med borraggregat eller motordrivna fordon endast får ske på väl tjälad och snötäck fast mark.

- Men det blir oljeläckage och en massa jord som kastas upp. Jag förstår inte hur man tänker när man tillåder detta i Laponia, säger Tor Lundberg.

Ser inga problem
Bergstaten har beviljat undersökningstillståndet, som kan ses som en inmutning av området så att ingen annan ska komma före.

Bergmästare Jan Olov Hedström säger att det inte är något problem med det aktuella undersökningstillståndet.

- I Norrbotten finns många gamla domänreservat där det är urskogen som skyddas, inte den känsliga naturen. Där är det utryckligen sagt att prospektering är möjligt, säger Jan-Olov Hedström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista