Vänskapligt sameting behöver KU menar ledamöter

Det finns ett behov av ett kontrollorgan i form av ett konstitutionsutskott inom Sametinget. Det anser sametingsledamöterna Stefan Mikaelsson och Ulf Nårsa.

Stefan Mikaelsson, skogssamerna, menar att det bland annat råder en alltför vänskaplig och informell ton inom sametinget och dess organisation.

- Jag tycker sametinget har passerat det lämpliga och övergår mer och mer till vänskapsförhållanden. Det har blivit värre under den här mandatperioden, säger Mikaelsson.

Handlingar saknas
Nu har Mikaelsson tillsammans med Ulf Nårsa skrivit en motion till Sametinget där de vill att grunderna till ett konstitutionsutskott utreds.

I motionen ger de några exempel på sådant som skett under den gångna mandatperioden. De skriver bland annat att beslut har fattats utan att det förts protokoll och att sammanträden genomförs utan relevanta och beredda handlingar.

Enligt motionen har det även förekommit nedvärderande uttalanden från talarstolen under pågående plenum.

Räknar med stöd
Stefan Mikaelsson tror att det finns ett visst stöd för ett konstitutionsutskott.

- Vi har i dagsläget 14-15 mandat för denna motion och innan styrelsen har berett ärendet färdigt har vi nog majoritet, säger Mikaelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".