Lars Wilhelm Svonni

Rätten till renmärke fråga för domstol

En renägare går nu till domstol för att hindra länsstyrelsen att avlysa ett släktmärke som han äger. Samebyn anser också att renägaren äger märket, men länsstyrelsen säger att renägaren inte har bevakat sin rätt inom ett år och då avlyses märket.

Nu väntar en lång domstolsprocess, menar Lars Wilhelm Svonni som är kännare av rennäringslagar.

Enligt Svonni är dock länsstyrelsens agerande helt enligt rennäringslagen, däremot kränker det egendomsskyddet i regeringsformen, grundlagen.

- Det är en konflikt mellan rennäringslagen och grundlagen. Renmärket är en egendom och egendom är så starkt skyddad, dels i grundlagen dels i europakonventionen, säger Svonni.

Hur ska man få rätsida på detta?
 
- Man måste tillbaka till det system som rådde före 1960 när lagen om renmärken kom. Då var det domstolar som utfärdade bevis eller gav lagfart på renmärken. Som det är nu kan länsstyrelsen hantera egendom hur som helst efter rennäringslagen, säger Svonni.

Vilken chans har renägaren att vinna i domstol?
 
- Det är en lång historia. Man måste nu ända upp i europadomstolen för att få rätt och man måste kunna motivera det ordentligt. Jag antar att det här släktmärket är regristrerat av en domstol före 1960, säger Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".