Lyckad kameraövervakning av järv

Länsstyrelsens metod att placera ut övervakningskameror utanför järvlyor för att kunna förbättra inventeringen av järv tidigare i år blev lyckad. Nu planerar länsstyrelsen att fortsätta med kameraövervakningen även vintern som kommer.

Vintern som gick fanns två olika kameror på tre olika ställen i Arjeplog och Kiruna kommun utanför misstänkta järvlyor. Och till våren kommer länsstyrelsen att utöka antalet kameror i dem norrbottniska skogarna tror Ola Larsson som är inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Norrbotten. Länsstyrelsen måste dock först få tillstånd till fler kameror.

- Istället för två kameror kommer det kanske att finnas fyra i länet som vi har möjlighet att sätta ut, menar Ola Larsson.

Minskning
Tidigare i höst redovisade länsstyrelsen att det har skett en minskning av järv i Norrbotten under 2006, då sammanlagt 36 järvhonor fött ungar i länet. Det kan jämföras med 45 stycken nyblivna järvmammor under 2005.

Syftet med kameraövervakningen är att förbättra och göra inventeringen av järv i framtiden smidigare, men fortfarande finns en del att förbättra vad gäller tekniken.

- Tekniken verkar fungera och kamerorna tål kyla, men tyvärr så har det vart en fördröjning från att järven passerat kameran till att kameran tagit fotot så vi tittar just nu på andra kameramodeller för att förbättra resultatet kommande vår, säger Ola Larsson på Länsstyrelsen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".