Mer resurser till samiska TV-nyheter

Nu ska de samiska nyheterna få mer resurser på svensk sida. Efter årskiftet utökas nyhetsredaktionen på SVT Sápmi med två nya tjänster.

Detta ska bland annat medföra en större geografisk täckning säger redaktionschefen Per-Johannes Marainen.

- Det betyder att en mycket större del av Oddasats nyheter kommer att göras av oss i Sverige och det har jag kämpat för sedan jag började. Det har varit alldeles för lite material gjorda av SVT Sápmi, säger Marainen.

Oddasats redaktion består idag av tre reportrar samt en fotograf som alla jobbar ifrån Kiruna.

Större område
Efter årsskiftet kommer redaktionen att utökas med två tjänster vilket bland annat ska resultera i att man kan täcka ett större geografiskt område.

Trots att målen från början var att få en reporter utanför Kiruna kommer tjänsterna kommer i första hand att loklaliseras i Kiruna.

- Jag hade som mål av få så mycket pengar så att vi kunde placera någon utanför Kiruna. Men vi måste först nå en viss nivå i Kiruna och ska vi göra allt för att täcka en störrde del av Sápmi än vi gjort nu, säger Marainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: