Svalt intresse för samiska frågor i riksdagen

Det är inget större intresse för de samiska frågorna i riksdagen när ledamöterna själva får bestämma vad som borde göras i Sverige. Det allmänna motionstillfället, med anledning av statens budget, har endast framkallat några samiska motioner.

Vänsterpartiet har en stor motion om dom nationella minoriteterna, alltså sverigefinnar, tornedalingar, romer, judar och samer. Här nämns i en bisats att samer är urfolk.

Västerpartiet vill följande:

  • att dom här minoriteterna nämns i grundlagen,
  • att en analys görs för den nationella minoritetspolitiken,
  • att staten informerar om dessa minoriteter,
  • att man analyserar kostnaden för den nationella minoritetspolitiken,
  • att man analyserar varje minoritet för sig i förhållande till de europakonventioner staten skrivit under och därmed bundit sig till att särbehandla dessa minoriteter i förhållande till andra minoriteter.

Vänsterpartiet vill också ge pengar till minoriteternas riksorganisationer, för dessas internationella kontakter och kulturanslagen till dessa vill partiet öka med hela 25 miljoner kronor, däribland tre miljoner till film i Sápmi och Tornedalen.

Tyst från MP
Två centerpartister vill reglera rovdjursstammen och ytterligare två vill tillåta en friare jakt på rovdjur.

Gunilla Tjenberg, KD, vill att man ska kunna driva renar till Norge och Finland och slakta dom där - med bibehållet prisstöd från Sverige.

Den samiska riksdagsledamoten Maria Öberg, har inga samiska frågor på agendan - om man inte ser friare skoteråkning som en samisk fråga.

Inte heller ser vi någon motion från Liselott Hagberg, FP, om urfolkskonventionen ILO-169s nödvändiga anslutning från svensk sida. En fråga hon var mycket tydlig i före valet.

Miljöpartiet då? Inte en enda motion som man skulle kunna hänföra till rent samiska frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista