Maggie Mikaelsson, landshövding i Jämtland

Länsstyrelsen vill köpa ut renägare från Ruvhten sijte

Ruvhten Sijte kan bli utan vinterbete om samebyn inte löser de interna problemen. Markägare i Härjedalen kräver ordning och reda i Ruvhten Sijte innan det görs avtal om markarrende för renbete. Och nu vill länsstyrelsen köpa ut renägare från samebyn.

Härjedalsmedlaren Bo Dockered har lagt fram ett grundavtal till betesarrende för samebyarna - markägarna har godkänt avtalet, medan samebyarna ännu inte har svarat.

Om samebyarna godkänner avtalet fortsätter förhandlingarna med enskilda överläggningar mellan markägare och samebyar.

Men markägarna vill inte förhandla med Ruvhten så länge de interna stridigheterna i samebyn fortsätter.
 - Markägarna vill ha en stabil part att förhandla med och teckna avtal med, säger Tage Fjellner, samordnare för markägarna i betesförhandlingsgruppen.

Erbjuder avgångsvederlag
I ett brev till regeringen hänvisar länsstyrelsen just till markägarnas krav om ordning inom Ruvhten Sijte - en sameby som är delad i två läger och som de senaste åren haft stora interna problem och konflikter.

Länsstyrelsen skriver i brevet att en rekonstruktion av samebyn är nödvändig och det ska göras under ledning av en grupp med utomstående personer som samebyn har godkänt.

Gruppen ska analysera samebyns förutsättningar och sammansättning och ta fram en handlingsplan.

Här föreslår länsstyrelsen även att köpa ut vissa av bymedlemmarna med avgångsvederlag - det handlar om 3-4 stycken som får 600 000 kronor var om de ger upp renskötseln.

Arbetsro
Det här skulle ge övriga medlemmar arbetsro, skriver länsstyrelsen i brevet som undertecknats av landshövding Maggi Mikaelsson.
 - Om inte alla får plats och kan få utkomst för sin renskötsel i samebyn så måste man hitta andra lösningar och alternativa jobb för de människor som är beredda att kliva av, säger Maggi Mikaelsson.

Vem ska bestämma vem som ska sluta?
 - Vi jobbar me datt utse en förhandlingsgrupp som alla kan känna förtroende för och de ska få i uppdrag att jobba med dessa frågor, säger Mikaelsson.

Löser det verkligen problemen om folk slutar?
 - Det är en av de saker som de vill diskutera i samebyn och då ska man sätta stor tillit till deras egen förmåga, säger Mikaelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista