Laponiaprospektering upprör Jokkmokks kommande kommunalråd

Att undersöka om det finns mineraler i Laponia retar Jokkmokks blivande kommunalråd, Anna Hövenmark. Det ger dubbla budskap menar hon.

Det är företaget Beowulf som sökt och fått undersökningstillstånd av Laponia. De har även sökt tillstånd för prospektering på flera områden i närheten av världsarvet.

– Världsarvet Laponia tar ju jag för givet faktiskt inte ska röras, det ska se ut som det gör, och att det absolut inte ska bli några gruvor där. Då förstår jag inte riktigt vitsen med att tillåta prospektering, säger Anna Hövenmark.

Dubbelbottnat
Även fast flertalet undersökningstillstånd inte leder till gruvbrytning är Hövenmark negativ.

– Det är inte själva prospekteringen i sig som jag tycker är så upprörande, det är överhuvudtaget att man gör det. Den som prospekterar måste ju ändå ha någon slags avsikt med det tycker ju jag. Och då blir det ju dubbelbottnat, att man tillåter prospektering där, säger hon.

Kan bli störningar
Området ligger inom Tuorpuns sameby, men samebyn är inte bekymrade över prospekteringen.

– Speciellt orolig i dagsläget är jag väl inte, säger Nils Petter Pavval, ordförande för Tuorpons sameby.

– Vi har pratat lite om det här i styrelsen och vi har skrivit ett yttrande om våra synpunkter. Det är klart att visst kan det väl bli störningar i renskötselarbetet om det blir någon större gruvdrift av det där, men vi vet ju inte i dagsläget vad det blir av det, för de ska ju provborra och se vad det för landskap, säger Pavval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista