Fler drabbade träder fram

Nu träder fler drabbade fram efter länsstyrelsens avlysningar av renmärken. Det är övergrepp, säger de drabbade.

Efter att sameradion uppmärksammat länsstyrelsernas avlysningar av renmärken, dyker det upp nya fall där hårda ord som övergrepp och dumhet används.

Vi berättade tidigare om en renägare som går till domstol för att få behålla ett släktmärke.

Så här säger Ingrid Rutfjäll från Stockholm.
 – Jag visste ingenting, det kom ett brev här från länsstyrelsen i Östersund, det hade beslutats att det var avlyst. Det sägs i det här brevet att man har berättat i tidningar, i lokalpressen i Jämtlands län, att man där då hade kunnat komma med protester, det här var redan 2005, säger Ingrid Rutfjäll.

Personlighet och ursprung
Ingrid Rutfjäll bor dessutom i Stockholm.
 – Jag läser inte lokalpressen i Jämtlands län, det är ju inte säkert att jag hade gjort det ens om jag hade bott där, jag kunde ju ha missat den dagen eller så.

– Ett renmärke är ju väldigt personligt, det har att göra med min sociala tillhörighet och hela min uppväxt och hela mitt ursprung, säger Ingrid Rutfjäll och tycker att det är ett övergrepp.

Arv i sex generationer
Även Maria Klemensson från Örbyhus mellan Uppsala och Gävle, har råkat ut för samma sak. Hon härstammar från Jovnevaerie sameby och hon har både länsstyrelsen och samebyn emot sig.

– Det här är ett märke som har gått i arv på kvinnosidan ända sedan min máhttaráhkka, det är fem, sex generationer. Det finns fortfarande renar som ska märkas in i det här märket, men det är så mycket krångel och dumheter, säger Maria Klemensson.
 – Det är samebyn först och främst jag har emot mig, förklarar hon.
 – Det här är min identitet, min samiska identitet, det är väldigt viktigt, säger Maria Klemensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: