SSR vill ha avgångsvederlag inom rennäringen

Samernas Riksförbund, SSR vill införa ett system med avgångsvederlag inom hela rennäringen. - Det skulle ge plats för fler unga renskötare, menar SSR:s ordförande Per Gustav Idivuoma.

Frågan om avgångsvederlag har aktualiserats i och med problemen inom Ruvhten Siijte, som vi berättat tidigare.
Per Gustav Idivuoma vill inte kommentera Ruvhten Siijte-saken men vad gäller avgångsvederlag så har SSR jobbat länge med frågan.
Framförallt har man försökt leta finansiering, nu senast har man försökt genom EU-bidrag utan att lyckas.

Trappa ner
Inom rennäringen är det så att det finns en gräns för hur mycket ren markerna tål och för att ungdomar ska kunna börja med renskötsel så krävs att exempelvis äldre slutar.

Men dålig lönsamhet gör att de flesta inte har någon pension att luta sig mot. Därför menar SSR att avgångsvederlag är nödvändigt så att äldre som vill ska ha råd att sluta.

- De äldre ska ha en ekonomisk möjlighet att trappa ner på sin verksamhet och lämna över verksamheten till den yngre generationen så att det blir en mjuk generationsövergång, säger Idivuoma.

Samtidigt får det enligt Idivuoma inte leda till att dom äldre ställs helt utanför och att man inte tar vara på deras kunskaper. Det får heller inte bli så att det är fler som slutar än vad som börjar med renskötsel, menar Idivuoma.

- Om det här används som ett verktyg i syfte att minska yrkeskåren då blir det fel,  utan det här måste vara ett erbjudande och inget bindande tvång.

Risker
Inom de allra flesta samebyar finns olika problem av större eller mindre slag och Idivuoma håller med om att risken finns att avgångsvederlag kan användas på fel sätt till att tvinga bort obekväma personer från samebyarna.

- I generella system finns alltid risker för att det kan användas på fel sätt men vi har inte diskuterat detta, utan vi har diskuterat utifrån generationsväxlingsförhållandet och ingenting annat, säger Per Gustav Idivuoma. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: