Dömer ut jaktutredning

Kommunstyrelsen i Kiruna beslutade på måndag att säga nej till den statliga jakt- och fiskerättsutredningen.
- Den bör förkastas, menar kommunalrådet.

Den staliga jakt- och fiskerättsutredningen har vållat mycket debatt, inte minst i Kiruna. Där beslutade kommunstyrelsen på måndag att ta avstånd från utredningen i sitt yttrande till regeringen. 

Det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke säger att utredningen i sin helhet bör förkastas. 
 - För oss är det viktigt att säga att vi vill behålla småviltjakten som den hanteras idag.

”Ökar motsättningarna”
I Sören Ekströms jakt- och fiskerättsutredning föreslås samebymedlemmarna äga hälften av jakt och fiskerätten ovan odlingsgränsen. Andra halvan äger markägarna som kan vara privatpersoner, bolag eller staten och tillsammans ska jakträtten förvaltas.

Kiruna kommuns remissvar till regeringen är ett hopkok av synpunkter från jaktorganisationer, markägarorganisationer och fackliga gruv12:an.

Kennet Stålnacke menar att förslagen i jakt- och fiskerättsutredningen inte kommer att medföra det som var syftet.
 - Snarare tvärtom kommer det att öka motsättningarna kring jakt- och fiskefrågorna, därför tror vi inte på lösningen med tio samverkansområden.

Samebyarna saknas
Kommunalrådets tanke med att samla in åsikter från olika håll var att få ihop en skrivelse som i princip hela Kiruna kommun kunde stå bakom. Men ingen av de sju samebyarna har lämnat några synpunkter till kommunens gemensamma remissvar.   

- Tanken var att få en bred förankring och jag kan bara beklaga att samebyarna inte har valt att göra det, säger Stålnacke

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista