Rasar över Dockereds hot om domstolsprocesser

En av samebyförhandlarna rasar nu över medlaren i Härjedalskonflikten, Bo Dockereds hot om domstolsprocesser om inte samebyarna skriver på avtalsförslaget för renbete.
- Det gränsar till dumdristighet, säger Anders Kråik.

I Härjedalskonfllikten har medlaren Bo Dockered lagt fram ett förslag på hur mycket samebyarna ska betala för att få vinterbeta sina renar på privat mark. Sammanlagt 1,5 miljoner kronor per år föreslås rennäringen betala för vinterbetet.

Domstolshot
Samebyarna har begärt mer tid för att analysera förslaget och i förra veckan sa Bo Dockered i sameradion att det blivit en sådan här fördröjning och risken är stor att det resulterar i en mängd stämningar från markägarsidan.

Anders Kråik tror knappt sina öron när han hör Dockereds ord. 
 - Det är så förvånande att det är inte sant, han som förhandlare sitter ju på uppdrag av staten och ska medla mellan två parter.

Analys
Kråik menar att Dockered med sin administration har haft hela tidsplaneringen i sin hand och en och en halv vecka innan betessäsongen så lägger han fram ett avtalsutkast. Kråik säger att samebyarna inte fått ta del av det tidigare och det krävs analys för att veta konsekvenser såväl juridiska som ekonomiska. 

- Det är inte det lättaste att hitta juridisk och ekonomisk kompetens som kan göra en utredning av avtalsförslaget.  

Anders Kråik ser Dockereds förhandlingsteknik i det här avseendet som väldig dålig. 
 - Det gränsar till dumdristighet för vi lever faktiskt i en verklighet där vi blivit rättslösa sedan två år tillbaks då man fastställde hovrättens dom.

Hitta lösningar
Kråik menar att samebyarna har efter det medverkat till att försöka hitta lösningar och lagt fram de frågor som är av betydelse för rennäringen men Dockereds medlingsgrupp har enligt Kråik inte lyssnat på det som samebyarna framfört, i alla fall inte om man går efter avtalsförslaget.

- Att påfordra att vi i det läget ska underteckna i princip in blanco, det är på gränsen till dumdristighet, säger Kråik.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".