"Håll käften!" - bråket inom samefonden fortsätter

Bråket inom Samefonden fortsätter. Nu slår ordföranden Lars-Wilhelm Svonni tillbaka mot ledamoten Stefan Mikaelsson och tycker att han ska hålla käften.

Samefondsledamoten Stefan Mikaelsson har anmält Samefonden till Justitieombudsmannen, JO gällande ett beslut om låneansökan från Udtja sameby. Mikaelsson är bland annat kritisk mot att ordföranden Lars-Wilhelm Svonni inte anmälde sig jävig i beslutet, eftersom Svonni företrätt en enskild person i en betestvist mot Udtja.

Svonni har medgett misstaget och sagt att han kommer att anmäla sig jävig när Samefonden behandlar Udtjas ansökan igen nu i december. 

Slår tillbaka
Men nu reagerar Svonni alltså mot Mikaelssons agerande. Mikaelsson är med i Udtja sameby, han anmälde sig själv jävig och deltog inte i Samefondens beslut om Udtja. Men Svonni menar att Mikaelsson trots det agerat jävigt. Dels för att han enligt Svonni via mejl efteråt till samefondsledamöterna krävt att ompröva Udtja-beslutet samt för att han gjort en JO-anmälan angående Udtja beslutet. 

”Hålla käften”
Svonni menar att Mikaelssons agerande är mycket märkligt eftersom han menar att så fort man anmält jäv så ska man inte agera i frågan överhuvudtaget.

- Han har ju på kort tid agerat två gånget utanför beslutsfattandet och det är ett märkligt sätt att hantera en jävssituation, när man anmäler jäv så ska man i princip hålla käften, säger Svonni.

Sameradion har varit i kontakt med Stefan Mikaelsson men han vill inte kommentera kritiken från Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: