Nygammal sameby återuppstår?

Interna stridigheter inom Tärendö sameby kan leda till att en nygammal sameby återuppstår. Rennäringsdelegationen behandlar ansökan idag.

En ny sameby kan vara på väg att bildas i Pajala kommun. Det är en grupp medlemmar i Tärendö sameby som vill bryta sig loss och bilda Mestos sameby. Mestosgruppens ordförande Per-Olov Bergström säger att främsta orsaken är rovdjursersättningar.

- Tärendö sameby godkänner inga rovdjursersättningar för oss utan de sätter in pengarna i sin egen kassa och vi är 40 stycken i våran grupp som inte får rovdjursersättningar.

Ansökt hos länsstyrelsen
Mestosgruppen har därför skickat en ansökan till länsstyrelsen om att få upprätta ett eget koncessionsområde. Mestos var en egen sameby fram till mitten av 80-talet. Då beslutade rennäringsdelegationen att Tärendö och Mestos skulle sammanföras till en sameby i rationaliseringssyfte. På grund av problem med rovdjursersättningar vill alltså Mestosgruppen bilda en egen sameby igen.

Vill inte splittra
Men Tärendö sameby tycker inte om förslaget och anser att det är synd att behöva splittra samebyn.
 - Det är ju bättre om man kan vara en större by så har vi större slagkraft gentemot myndigheterna, säger Tärendö samebys ordförande Per Liljegren.

Gällande Mestosgruppens kritik mot hur rovdjursresättningarna sköts så säger Per Liljegren att:
 - Mestos sameby finns ju inte idag.

Så då ska de inte ha rätt till rovdjursersättningar?
 - Nej, inte så länge de inte är en egen sameby.

Å de har inte haft några rovdjursrivna renar i den gruppen, eller?
 - Nej, de har då inte gjort några anspråk på att det ska ha ersättning, säger Per Liljegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: