Kiruna C flyttas - oklart med nya sametingsbygget

I dag presenterades den nya kommunledningen i Kiruna. Sex partier ingår i alliansen - däribland sámelistu. Alliansen förordar en flytt av stan mot Luossavárri.

Det är socialdemokraterna, miljöpartiet, moderaterna, kristdemokraterna, norrbottens sjukvårdsparti och samelistu som enats om ett gemensamt politiskt program för den kommande mandatperioden.

Programmet bygger på ett tio sidor långt samarbetsavtal om politiken i olika sakområden.

Kirunaflytt
Ett av områdena som partierna enats om är att förorda en flytt av centrala Kiruna mot Luossavárri och en dragning av den nya järnvägen väster om gruvberget Gironvárri.

Kommunalrådet Kennet Stålnacke menar också att frågan om placeringen av sametingets parlamentsbyggnad fortfarande är en öppen fråga.

Kommunen, fastighetsverket och sametinget vill bygga på en tomt i det nuvarande centrumområdet - något som LKAB motsatt sig med tanke på framtida gruvdrift.

- Vi har fört en dialog med fastighetsverket om att parlamentsbyggnaden också skulle kunna vara pusselbit av det nya centrumet vid Luossavárri. Men det kanske också blir så att vi bygger där det planerats och då får LKAB acceptera detta, säger Kenneth Stålnacke.

Skolsamarbete
En annan fråga som berörs i samarbetsavtalet är att kommunen ska verka för ett ökat samarbete mellan sameskolorna och de kommunala skolorna.

Kristdemokraten Svante Pounu menar att det finns både ekonomiska och kulturella vinster med detta.

- Det har ju funnits motsättningar i vissa byar men om vi kan komma överens om att ha en dialog och titta på saker gemensamt så kan vi få ett lyckligare samhälle, säger Pounu.

Sossarna störst
Socialdemokraterna är det största partiet i alliansen och de lägger beslag på alla tunga poster i kommunen.

Samelistu får plats i kommunstyrelsen och posten som vice ordförande i miljö- och byggnämnden - något som partiets första namn Ragnhild Svonni kommenterar så här.

- Där avgörs många viktiga markfrågor och det är en viktig nämnd för oss. Det är vi nöjda med, säger Ragnhild Svonni. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista