Kirunaflytt till Luossavárri

Kiruna ska flyttas till stadsberget Luossavárri, några kilometer nordväst om nuvarande centrum. Det vill Kirunas nya styrande allians och det är också enligt LKABs önskemål.

Norrbottens sjukvårdsparti är det parti i alliansen som tydligast förespråkat en flytt åt nordväst och partiets Anna-Karin Törmä är glad för den politiska överenskommelsen.

- Det kan ge en oerhört attraktiv stad, inte bara för oss som bor här utan för människor som kommer som besökare.

Vad gäller järnvägens sträckning så ser Törmä ingen anledning att gå på kollisionskurs med LKAB som vill ha den väster om gruvan.

Tunnel
Den 19 december ska kommunfullmäktige ta beslut om ny översiktsplan för hur marken ska användas i Kiruna. Dom som har gått ihop för att styra kommunen är socialdemokraterna, sámelisttu, norrbottens sjukvårdsparti, moderaterna, miljöpartiet och kristdemokraterna. 

På mötet i december kommer de att rösta för en stadskärna vid berget Luossavárri och en järnvägssträckning bakom gruvan, genom LKAB’s industriområde och in i en tunnel genom Luossavárri.

Orolig
Trots att sámelisttus Ragnhild Svonni  har skrivit på den politiska överenskommelsen är hon orolig. Hon säger att sámelisttu ställer sig bakom de stora dragen men att detaljlösningarna måste analyseras, bland annat för att när det gäller järnvägen så drabbas antingen den ena eller den andra samebyn.  

- Men drar man den så nära gruvan som möjligt och sköter anslutningarna så tror jag att det fungerar och vad gäller stadsbyggelsen så får den inte breda sig för mycket vid sidan om Luossavaara därför att Gábna sameby får stora problem att flytta förbi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista