Foto: SVT

Rovdjuren utreds i hemlighet

Har du hört att det pågår en stor rovdjursutredning? Jaså, inte!? Det är inte så konstigt eftersom den nämligen pågår i det tysta med hemliga seminarier som en arbetsmetod.

Åke Pettersson heter utredaren som just nu leder en ny stor rovdjursutredning. Han berättar att han vill föra en dialog med så många intressenter som möjligt för att få enighet i beskrivningen av rovdjursstammarna. Och arbetet sker alltså i det tysta med slutna seminarier som en arbetsmetod.

- Jag får inte samma öppna diskussion i öppna seminarier.

Ökat inflytande
Utredningen har redan avverkat hemliga seminarier om lo och kungsörn. De utvalda deltagarna är regeringsdepartement, intresseorganisationer, myndigheter och forskare. Den nya rovdjursutredningens direktiv talar om att rovdjursförvaltningen ska närmare medborgarna.

- Det innebär att vi måste få ett ökat inflytande över förvaltningen även på den regionala nivån och vi måste få system för dialog med medborgarna och olika intressegrupper, säger Pettersson.  

Ny rovdjursmyndighet?
I mars är det dags för ett seminarium i Jokkmokk där hela rsättningssystemet för rovdjur för rennäringen ska avhandlas – även det seminariet är hemligt. Idag är det ju länsstyrelsen som ligger närmast till hands för regional rovdjursförvaltning. Frågan är om man nu kan vänta sig att länsstyrelsen frånkopplas och att det skapas en ny regional myndighet? 

- Det kan jag säga redan idag att det strider mot den allmänna utveckling vi har i Sverige att skapa nya regionala myndigheter, säger Åke Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista