Fotbollskrock delar upp NF-board i två läger

Det alternativa fotbollsförbundet NF-board är skakat inför förbundets första stora turnering Viva world cup. Viva world cup som spelas i Frankrike har fått konkurrens av en betydligt större turnering i Nordcypern - Elf cup. Olyckligt, menar Håkan Kuorak i det samiska fotbollsförbundet.

Det var Nordcypern som skulle arrangera det första Viva world cup men en skism med NF-board gjorde att Nordcypern inte kunde arrangera turneringen.

Det blev i stället regionen Occitanien i Frankrike som tog över värdskapet av Viva world cup - men det är endast fyra lag som kommer till spel: Sápmi, Monaco, Occitanien och Sydkamerun.

Fotbollskrock
En stor anledning till det svaga intresset är att Nordcypern arrangerar en egen turnering med åtta lag: Nordcypern, Tibet, Grönland, Afghanistan, Tadzjikistan, Zanzibar, Kirgisiztan och Krim (Ukraina).

Fyra av dessa lag är också medlammar av NF-board: Nordcypern, Tibet, Zanzibar och Grönland.

- Olyckligt att det krockar. Det var ju meningen att Nordcypern skulle arrangera Viva world cup, säger Håkan Kuorak.

Betalar resa och uppehälle
För att locka lag till Nordcypern är det den nordcypriotiska regeringen som betalar resa och uppehälle för de deltagande lagen.

- Det är mycket politik och det här är ett sätt för de att få uppmärksamhet. Men jag tycker att de hade fått ännu mer uppmärksamhet om de arrangerat Viva, säger Kuorak.

Det som först var tänkt att bli en enda stor alternativ VM-turnering har nu delats upp i två mindre tävlingar.

Men Håkan Kuorak hoppas ändå att man kan enas inför nästa turnering 2008.

- Vi räknar med 16 lag då, säger Kuorak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: