Bengt Ekendahl

Tvivlar på Ruvhtenförslaget

Länsstyrelsens förslag att köpa ut folk från Ruvhten Siijte är inte en framkomlig väg, tror myndighetens egen rådgivare Bengt Ekendahl.

Bengt Ekendahl har stor erfarenhet av problemen i Ruvhten Siijte eftersom han tidigare varit chef för länsstyrelsens rennäringsenhet i Jämtland. Han tycker att det är bra att man försöker lösa konflikterna på alla tillgängliga sätt men ser ändå uppdraget som i princip omöjligt.

- Det här klarar inte ens doktor Phil, det är svårt.   

Markägarkrav
I förhandlingarna om vinterbete mellan samebyarna och markägarna så har vissa markägare uttryckt att de inte är beredda att teckna avtal med Ruvhten Siijte så länge som samebyn har sådana interna konflikter.

- Det är ju förståeligt att man vill ha en stabil avtalspartner, sa markägarnas koordinator i förhandlingsgruppen, Tage Fjellner i sameradion tidigare.

600 000 kronor
Mot den bakgrunden har alltså länsstyrelsen nu lagt fram ett förslag på hur man ska lösa konflikterna inom Ruvhten Siijte. Där nämner man att en rekonstruktion av samebyn är nödvändig och föreslår att en grupp bestående av utomstående ska analysera samebyns förutsättningar och sammansättning för att efter det lägga fram handlingsplaner. I samma förslag skriver länsstyrelsen att det bör vara möjligt att erbjuda vissa av de nuvarande medlemmarna avgångsvederlag med upp till 600 000 kronor.

Ekendahl skeptisk
 - Det är ju väldigt speciella förhållanden och speciella människor som lever och verkar inom Ruvhten Siijte, säger Ekendal som inte tror att förslaget med avgångsvederlag är någon lösning.

- Det är ju lite av ett huvudnummer i den här skrivningen men det är svårt att komma fram den vägen, då måste någon ge upp sin status som renskötande medlem och det tror jag inte man är beredd att göra, någon möjligen men inte så att det blir en lösning, säger Bengt Ekendal.

Lång historia
Problemen i Ruvhten Siijte är inget som nyligen ramlat ner från himlen. Det finns en lång historia bakom. Var exakt historien börjar är svårt att säga men inte många skulle protestera om reformen med ekonomin i byn skulle anges som den tändande gnistan; att samebyns medlemmar skulle få betalt efter utfört arbete och motsatsvis betala om man inte utfört det arbete som man enligt byn borde ha gjort.
Det här är decennier sedan.

Vi har ju hört människor berätta i sameradion att de inte blev inkallade till arbete och därmed skyldiga pengar, att rovdjursersättningar frös inne för dom som var ”skyldiga” och så vidare.

Ihärdiga men misslyckade försök
Försöken att komma tillrätta med situationen som länsstyrelsen har varit inblandad i visar på ständiga misslyckanden. Man har haft en polisman som är en erkänt duktig förhandlare inkopplad. Denna polismans, Bredängs arbete ledde inte till något lugn i byn.

Sedan har lagmannen Arne Norman gjort en utredning som talade klarspråk och använde ord som ”diktatur”, men inte heller då ledde det någon vart.Samebyn Ruvhten har också haft en syssloman som länsstyrelsen tillsatte. Denne Jone Bixo fick visserligen byns ekonomi på fötter men att lösa det grundläggande problemet visade sig vara Bixo övermäktigt.

Det har också funnits uttalade planer på att dela byn i två delar. Den södra delen skulle då anslutas till Idre sameby och den norra till Mittådalens sameby. Det var inte så populärt, varken hos de byar som skulle ta emot eller hos delar av Ruvhten Siijte.

Tilläggas borde avslutningsvis att rennäringslagen inte har några tvångsmedel och länsstyrelsen förfogar därmed heller inte över några.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista