Storlule SF utesluts från allhelgonacupen?

Storlule SF’s agerande under allhelgonacupen i fotboll den gångna helgen kan leda till att laget blir avstängt från allhelgonacupen.
- Vi ska se över saken, säger arrangören.

Carola Johansson är ordförande i Gällivare sameförening som arrangerar allhelgonacupen och hon säger att man nu ser över åtgärder inför nästa års cup. En åtgärd kan vara att stänga av vissa spelare eller vissa lag.

- Det fanns folk som tyckte att man borde stänga av speciellt Storlule, att så här får det inte vara, säger Johansson och tillägger att man kanske måste ta åt sig av vad gästande lag säger.

- De kanske slutar komma om det är så att man får vara rädd när man går in på planen, att är det fotboll eller vad är det som kommer att hända?

Flera andra som sameradion varit i kontakt med hävdar att särskilt Storlule är känt för sitt hårda spel, ofta på gränsen för det tillåtna. Lagledaren Håkan Kuorak menar dock att kritiken är orättvis och att det inte bara är storlule som spelar tufft.

Farliga väggar
Kuorak pekar dessutom på det faktum att de omgivande väggarna utgör planens yttre gräns i allhelgonacupen och det ökar risken för tacklingar mot väggen med skador som följd. Något som också inträffade under helgen, i en match där Storlule inte var inblandat, och där en spelare fick åka på lasarettet för att sys under hakan.

- Om man istället använde linjerna på golvet som yttre gräns för planen så hade spelet inte blivit lika hårt och riskfyllt, säger Kuorak.

Vad gäller hotet om avstängning så är det inget som oroar Kuorak.
 - Nej, det tar jag inte så allvarligt, då måste man ju börja titta på andra lag också.

Du tror inte att det blir aktuellt?
 - Nej, det tror jag inte.

Kuorak ifrågasätts
Det som framförallt väckt kritik efter helgens cup är att en av Storlules spelare tog strypgrepp på en motståndare. Storlulespelaren avstängdes för resten av cupen. Carola Johansson är kritisk till Håkan Kuoraks agerande i samband med den incidenten, särskilt eftersom han är vice president i det samiska fotbollförbundet.

- Man måste börja ifrågasätta Håkan Kuoraks roll som vice president för landslaget, att han inte tar tag i saken och tar tag i sina spelare och säger att nu börjar vi spela fotboll.

Även åskådaren Lars Pittja är inne på samma linje och menar att det är Kuoraks ansvar att stävja spelarnas uppträdande på fotbollsplanen.

- Och han ska vara samernas representant ute i världen med de där egenskaperna som han håller på med i interna tävlingar.

Så här säger Håkan Kuorak om det att han ifrågasätts.
 - Det får ju stå för dom.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista