Sameby behöver ej ge rovdjursersättningar till renägarna

Det är okej att samebyn själv behåller en stor del av rovdjursersättningarna och att dom inte utbetalas till dom enskilda renägarna. Det här står fast sen regeringsrätten avslagit en överklagan gällande Sörkaitum samebys hantering av rovdjursersättningarna.

Sommaren 1998 beslutade Sörkaitums byastämma att rovdjursersättningarna som betalas ut efter hur mycket rovdjur som finns inom samebyn, skulle fördelas med 55% till renägarna och 45 % till samebyns kassa. Den totala summan var vid det tillfället 620.000 kronor varav 283.000 alltså gick direkt till samebyn.

Stöd av länsstyrelsen
En av samebymedlemmarna vände sig till länsstyrelsen som upphävde byastämmans beslut med motiveringen att det kränkte den enskilda medlemmens rätt. Länsstyrelsen menade vidare att rovdjursersättningarna ska tillfalla de enskilda renägarna och inte samebyn.

Samebyn överklagade länsstyrelsens beslut till länsrätten, men fick inget gehör. Länsrätten menade att ersättningarna ska tillkomma de som lidit skada på grund av att renar rivits av rovdjur.

Samebys intäkt
Men samebyn tog saken till kammarrätten och fick där stöd. Kammarrätten upphävde länsstyrelsens beslut och länsrättens dom. Bland annat säger kammarrätten i sin dom i november 2004 att rovdjursersättningen är en samebys intäkt som samebyn har rätt att behålla för att täcka gemensamma kostnader för exempelvis skadeförebyggande åtgärder eller extra bevakning.

Nu säger regeringsrätten nej till att pröva överklagan från den enskilda medlemmen i Sörkaitum. Det innebär att kammarrättens dom gäller. Det vill säga att en sameby inte behöver dela ut rovdjursersättningarna till de enskilda medlemmarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista