Kritisk mot att samebyn själv får behålla rovdjursersättningarna

Lars Pittja reagerar kraftigt mot att regeringsrätten avslår hans överklagan gällande Unna Ceros samebys hantering av rovdjurserättningarna.
- Det är ju ruskigt, säger Pittja.

I början av november fastställdes kammarrättens dom i och med att regeringsrätten avslog Lars Pittjas överklagan. Beslutet innebär att en sameby själv kan behålla en stor del av rovdjursersättningarna istället för att utbetala till renägarna.

- Jag har ju ingen möjlighet att få skadan ersatt utan den tillfaller någon helt annan obehörig, säger Pittja uppgivet.

Ärendet tog sin början 1998 då Lars Pittja överklagade byastämmans beslut att 45% av den totala rovdjursersättningen på 620.000 kronor skulle gå till samebyns kassa. Pittja fick stöd av både länsstyrelsen och länsrätten.

Samebyns intäkt
Men kammarrätten dömde till samebyns fördel och konstaterade att rovdjursersättningen är en samebys intäkt som samebyn har rätt att behålla för att täcka gemensamma kostnader för exempelvis skadeförebyggande åtgärder eller extra bevakning.

Nu säger alltså regeringsrätten nej till att pröva Lars Pittjas överklagan vilket i praktiken innebär att en sameby inte behöver dela ut rovdjursersättningarna till de enskilda medlemmarna.

”Debitera istället”
Men Lars Pittja menar att samebyn inte behöver ta rovdjursersättningarna till extra utgifter i samband med rovdjur. Enligt Pittja skulle samebyn istället kunna debitera medlemmarna för de kostnaderna.

- Jag är ju förmyndare för min egendom, ska jag då inte kunna förvalta min egendom på bästa möjliga sätt.  

Vad ska du göra nu?
 - Man får ju hopas att människor vaknar till, att det är etik och moral som är ledsagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista