Gruvnäring och rennäring kan samsas menar renskötare i Malå

Adaptiv renskötsel kan vara lösningen för rennäringen vid miljöstörande verksamheter som gruvor. Förslaget kommer från en renskötaren Jan Rannerud i Malå. Han presenterade sina tankar på en miljökonferens i Umeå.

Det nya sättet att arbeta med renhjorden betyder större arbetsinsats, för renskötarna kommer att behöva följa renhjorden hela tiden.

Att flytta renhjord betyder bevakning, ibland dygnet runt. Men man kan arbeta med prägling, för det går att prägla en ren att gå till en viss plats.

Det här gäller områden som inte går att nyttja på ett antal år, tror han, och räknar inte detta som permanent lösning för förflyttning av renar.

Inget är klart men Jan Rannerud hoppas att det kan komma pengar från till exempel gruvnäringen, för det blir en dyr renskötsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: