Bengt Sevä

Ny utredning begärs om sametingshusets placering.

Trots redan långt gången planering så begärs nu en ny utredning angående var i Kiruna det nya sametingsparlamentet ska byggas.

Enligt planerna ska det nya sametingsparlamentet börja byggas till sommaren på tomten bredvid sporthallen och vattentornet i Kiruna. Det enda som saknas är klartecken från regeringen. Men trots det så har nu alternativa tomter för byggnaden tagits fram i Kiruna och en ny utredning kommer att begäras.

Sprickor
Bengt Sevä från partiet skogssamerna säger att man är orolig för att regeringen ska tveka att bevilja pengar till ett bygge i framtida rasriskområde. 

- Den här befarade sprickbildningen verkar gå snabbare och snabbare och då blir man ju orolig att finansieringen dröjer.

Ny placering?
Tomten bredvid sporthallen är inte ute ur leken trots att LKAB har flaggat för att bolaget planerar att överklaga på grund av sprickrisken. Men igår enades sametinget, arkitekterna, Kiruna kommun, LKAB och länsstyrelsen om att begära en ny utredning kring parlamentets placering. 

Två av de nya tomtalternativen ligger nära Luossavaara där kommunledningen och LKAB vill ha nya centrum. Ett annat alternativ är vid idrottsplatsen Matojärvi. Statens fastighetsverk som leder byggprojektet kommer att vända sig till regeringen för att höra om en ny utredning ska göras. 

Andra intressenter
Efter alla diskussioner om sprickbildning säger Kirunas socialdemokratiska kommunalråd Kenneth Stålnacke att det är viktigt att sätta ner foten om placeringen. Han säger sig ha fått varningar från fastighetsverket efter att  Jokkmokks och Arvidsjaurs kommuner ryckt i parlamentet. 

- Det finns många andra som sliter och drar i det här, det här är viktigt det här kommer vi inte att släppa.

Bråttom
Arkitekten bakom parlamentet Hans Murman var igår ute och inspekterade de nya tomterna och tyckte det såg intressant ut.
 - Det är viktigt att hitta ett alternativ så att man kan börja bygga så snabbt som möjligt egentligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".